Linkovi

Devenport: Pregovori Srbije i EU nisu u zastoju


Beograd, 9. decembar 2014.
Beograd, 9. decembar 2014.

Večerenje novosti uzburkale javnost u Srbiji tekstom o 11 uslova Nemačke za otvaranje poglavlja 35 o Kosovu.

Nakon pisanja Večernjih novosti o 11 novih uslova Nemačke za početak pregovora Beograda i Brisela, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakao da pregovaranje nije u zastoju, dok premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da niko ne traži priznanje Kosova.

Proces pregovaranja o pristupu Srbije Evropskoj uniji nije u zastoju, ocenili su danas učesnici konferencije o predpristupnoj pomoći, a kako je rekao šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport taj proces je veoma aktivan i dinamičan, u njemu se uopšte ne gubi vreme.

Po njegovim rečima Srbija će moći da povlači sredstva iz fondova IPA II za finansiranje sektorske politike, za dostizanje političkih i ekonomskih kriterijuma unije, kao i za izgradnju demokratskih institucija, uspostavljanje vladavine prava ili reformu pravosuđe.

"Nakon završetka skrininga za poglavlja 23 i 24, užurbano se priprema izveštaj o skriningu za države članice EU. Takođe, veoma aktivno se radi i na akcionima planovima za poglavlja 23 i 24, kojima će startovati pregovori sa EU", istakao je Devenport.

A premijer Srbije Aleksandar Vučić je danas, povodom pisanja medija o 11 uslova iz Nemačke za otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, rekao da nigde ne piše da Srbija mora da prizna Kosovo.

Odbijajući da više komentariše navode o 11 uslova Berlina i on je dodao da ne misli da neki hoće da nateraju Srbiju da zgazi samu sebe da bi pokazali da su jači, nego da žele Srbiju kao članicu EU.

"Nije nikakva tajna da je celo poglavlje 35 vezano za Kosovo i Metohiju. I da, naravno, postoji želja kod jednog dela članica EU da poglavlje 32 bude otvoreno zajedno sa poglavljem 35", objasnio je Vučić.

A Večerenje novosti su danas uzburkale javnost u Srbiji tekstom o 11 uslova Nemačke za otvaranje poglavlja 35 o Kosovu. Kako pišu Novosti, među tim uslovima su donošenje statuta Zajednice srpskih opština u skladu sa zakonima Kosova, učešće Prištine u svim regionalnim forumima, prihvatanje kosovskog pasoša na granici sa Srbijom, izgradnja zidanih objekata na administrativnim prelazima. List navodi i da je Beograd zato započeo opsežnu diplomatsku akciju, kako bi se ublažile i preformulisale briselske preporuke od kojih zavisi otvaranje prvog poglavlja.

XS
SM
MD
LG