sreda, 04. maj 2016

Balkan

Dinkić najavio mere za oporavak ekonomije

Posle razgovora sa najvećim srpskim izvoznicima Dinkić je najavio niz novih mera vlade koje imaju za cilj pokretanje industrijske i poljoprivredne proizvodnje

Ministar finansija i privrede Srbije Mladjan Dinkic sastao se sa predstavnicima kompanija u Srbiji koje su najveci izvoznici
Ministar finansija i privrede Srbije Mladjan Dinkic sastao se sa predstavnicima kompanija u Srbiji koje su najveci izvoznici
Rade Ranković
Današnji razgovor za najvećim srpskim izvoznicima ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić iskoristio je da najavi mere koje je Vlada pripremila za oporavak privrede i javnih finansija Srbije.

Od 1. oktobra biće smanjene maksimalne plate u državnoj upravi, najavio je danas ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić i objasnio da se uglavnom radi o platama u agencijama, fondovima i sličnim institucijama u kojima su zarade bile daleko iznad nivoa ostalih zarada u državnoj upravi. Posle razgovora sa najvećim srpskim izvoznicima Dinkić je najavio niz novih mera vlade koje imaju za cilj pokretanje industrijske i poljoprivredne proizvodnje, a jedna od njih je obezbeđivanje sredstava za povećanje likvidnosti privrede:

“Želimo da upumpamo u narednom periodu oko milijardu evra u privredu kroz program subvencioniranih kredita za likvidnost. Do kraja ove godine procenjujemo da bi moglo da uđe oko 300 miliona, a ostatak u narednoj godini”, poručuje ministar Dinkić.

“Subvencionisani krediti – odlična stvar. Daće nam šansu da se bar malo približimo konkurenciji sa cenom kapitala. Da smo ravnopravni sa njima”, kaže Ninko Tešić, direktor kompanije Impol.

Ministar privrede i finansija je najavio da će vlada danas ukinuti obavezu posedovanja fiskalnih kasa za zanatlije, a u pripremi su mere za rasterećenje privrede kroz ukidanje raznih nameta:

“Ministarstvo privrede i finansija već je pripremilo predloge zakona kojima bi trebalo da se u septembru, sa primenom od 1. oktobra ukinu brojni parafiskalni nameti koje danas privreda plaća. 104 parafiskalna nameta ćemo ukinuti već od 1. oktobra, a onda ćemo da vidimo da li je to dovoljno i pokušati da vidimo da li ima još nekih koje treba ukinuti."

Dinkić je poručio i da je obezbedjeno dovoljno novca za finansiranje javnog duga i budžetskog deficita. Po njegovim rečima od 2013-te će se ići na drastično smanjenje budžetskog deficita, jer je ova godina, kaže Dinkić izgubljena za budžet. Zatečeni nivo budžetskog deficita Srbije 7,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, a kako je rekao Dinkić cilj je da do kraja godine bude smanjen na 6,5 odsto, a u 2013. godini na nešto ispod četiri odsto.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: Ziponom iz: Bihac
25.08.2012 11:30
Ove mere koje je njihov ministar Mladjan Dinkic predlozio su mnogo bolje nego sto je to uradila nasa vlada.


od: optant iz: Backa
24.08.2012 12:35
U ovim vremenima,rizik je prisutan na sve tri strane !
Kod investitora,kod privrednika ,ali i kod potrosaca!
Nova vlast zeli da taj rizik svede na najmanju mogucu meru ,sa svojim programom!


od: Hanibal iz: Kartagina
24.08.2012 09:15
Dobro je sto se sa sredjivanjem stanja u zemlji ,krenulo od samog vraha!

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE