utorak, 03. maj 2016

Balkan

Dačić: Podrška 140 poslanika

Uz podršku više od 140 poslanika, mandatar Ivica Dačić predstaviće u utorak, 24. jula u Skupštini Srbije program i sastav nove vlade.

Predsedavajuci Skupštine Srbije Zaharije Trnavčević, potpredsednik SPS-a Žarko Obradovic i mandatar Ivica Dačić posle sastanka u prostorijama SPS u Beogradu.
Predsedavajuci Skupštine Srbije Zaharije Trnavčević, potpredsednik SPS-a Žarko Obradovic i mandatar Ivica Dačić posle sastanka u prostorijama SPS u Beogradu.
Rade Ranković
Prema informacijama koje je, nakon današnjih konsultacija predstavnika novoformiranih poslaničkih klubova izneo najstariji poslanik i predsedavajući parlamenta Zaharije Trnavčević novi predsednik Skupštine trebalo bi da bude poslanik SNS-a Nebojša Stefanović. Kako je najavio lider SPS-a i mandatar za sastav nove vlade, moguće je da, nakon poslednjih razgovora sa liderima bošnjačke zajednice, buduća vlada bude nešto veća u odnosu na prvobitne najave.

"Od ponedeljka počinje proces završetka konstituisanja skupštine, odnosno izbor predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara i radnih tela. Nakon toga će biti sednica posvećena Zakonu o vladi i Zakonu o ministarstvima, a nakon toga izbor nove vlade. Očekujem da to sve bude završeno do kraja sledeće nedelje", navodi Dačić.

A kako je danas ocenio ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp, u Srbiji je stvoren politički zamah za pomerenje dijaloga Beograda i Prištine na širi politički nivo. Na predstavljanju novog broja časopisa Izazovi evropskih integracija, Asp je istakao da će nastavak dijaloga Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima, primena dogovorenih rešenja i proširenje dijaloga biti uzeti u obzir kada članovi EU u decembru budu ocenjivali da li je Srbija ispunila uslove za početak pregovora o pridruženju Uniji:

"Predsednik Srbije Nikolić i predstavnici buduće Vlade Srbije su poslali signale da će biti potreban širi politički dijalog na višem nivou", navodi Asp.
         
"Ono što nama u ovom trenutku jeste određena nepoznanica je kako će se postaviti nova vlada Srbije. Ono što možemo da vidimo iz koalicionog sporazuma i ono što možemo da čujemo iz izjava budućih članova vlade i novog predsednika Srbije jesu namere, koje idu u tom pravcu da će oni biti posvećeni ispunjavanju svih postignutih dogovora i da traže čak i veću odgovornost, odnosno neki širi okvir za dijalog između Beograda i Prištine u budućnosti", rekla je Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji.

Po oceni švedskog ambasadora sada je najvažnije naći način da se normalizuju odnosi Prištine i Beograda, što, kako je rekao Asp nikako ne podrazumeva da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova.

Asp je rekao da je Švedska smatrala da su pregovori Srbije sa EU o punopravnom članstvu trebalo da počnu još prošlog decembra, a da će ubuduće brzina približavanja Beograda Briselu zavisiti isključivo od Srbije.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: sicijanac
21.07.2012 22:26
Da bi se odnosi normalizovali izmedju dve strane moraju za to biti oboje!
Jedan je malo!


od: Guliver iz: Italu
21.07.2012 22:25
Nijedna Vlada na svetu za svoj rad nema na pocetku takav plan ,vec u kratkim crtama smernice po kojima ce vrsiti razradu!


od: hanibal iz: Silberek
21.07.2012 22:22
Stefanovic ,mlad perspektivan politicar !
Njegove ideje su za korist gradjana Srbije!
Odgovorno ce ucestvovati u kreiranju politike prema Kosovu!

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE