Linkovi

Blokade i međusobne optužbe


Srpska policija na kontrolnom punktu blizu graničnog prelaza Batrovci na granici Srbije i Hrvatske
Srpska policija na kontrolnom punktu blizu graničnog prelaza Batrovci na granici Srbije i Hrvatske

Granični spor Srbije i Hrvatske kulminirao je sinoć u ponoć – na hrvatsku blokadu i Srbija je uzvratila blokadom za kamione i robu iz Hrvatske i takva situacija nastavljena i danas

Uz ocenu da je Hrvatska povela ekonomsku agresiju protiv Srbije, premijer Aleksandar Vučić je poručio da Beograd od visoke predstavnice EU Federike Mogerini očekuje da još glasnije kaže da granice moraju da budu otvorene.

Vučić je danas pred novinarima rekao da Srbija čeka da Hrvatska otvori granicu i poštuje poruke evropskih zvaničnika, i dodao da Vlada Srbije neće reagovati na najnovije poteze hrvatske vlade. Hrvatski građani su dobrodošli u Srbiju, a Beograd jedva čeka da otvori vrata i za hrvatske kamione i za hrvatsku robu, rekao je Vučić.

Danas se oglasio i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport koji je rekao da je Brisel jasno rekao da zatvaranje granica nije rešenje u suočavanju sa izbegličkom krizom i da su evropski zvaničnici Johanes Han i Federika Mogerini u stalnom kontaktu sa premijerima Srbije i Hrvatske:

"Ekonomske posledice zbog kašnjenja na prelazima imaju šire posledice i to je nešto što ne doprinosi onome što pokušavamo da postignemo u Evropi i u ovom regionu posebno."

Hrvatski premijer Zoran Milanović, uz ocenu da Beograd i Budimpešta igraju u tandemu, ističe da juče u Briselu nije bilo ni slova o situaciji na hrvatsko-srpskoj granici.

Na konferenciji za novinare on rekao da hrvatska blokada nije bila diskriminatorska, jer nije bila uperena samo protiv kamiona sa srpskim registarskim tablicama. Po njegovoj oceni, srpska blokada je diskrimina-torska jer se odnosi samo na hrvatske kamione i hrvatsku robu. Milanović je imao poruku i za javnost u Srbiji:

"Sve što vaš premijer treba napraviti je da zaustavi ovako intenzivan tok migranata. Mi 9.000 u jednom danu… Mi ne želimo napraviti od Hrvatske, ne znam, 50 logora na granici. Ono što smo napravili funkcioniše, to je dobro, i na vrlo intenzivnoj razini od 4.000 do 5.000 dnevno – to može da funkcioniše. Iznad toga ne dam. I gospodin Vučić samo to treba napraviti."

A bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor smatra da se glave moraju ohladiti i da se premijeri Milanović i Vučić moraju pod hitno sastati negde uz granicu i razgovarati do se rešenje ne pronađe. On je istakla da Mađarska vodi nekorektnu politiku, kao i da je za Hrvatsku nepodnošljivo da se talas izbeglica iz Srbije usmerava samo ka njoj.

XS
SM
MD
LG