Linkovi

Bez dogovora o povlačenju tužbi


Potpredsednici srpske i hrvatske Vlade Aleksandar Vučić i Vesna Pusić
Potpredsednici srpske i hrvatske Vlade Aleksandar Vučić i Vesna Pusić

Potpredsednici srpske i hrvatske Vlade Aleksandar Vučić i Vesna Pusić poručili su da će činiti sve da se pitanje međusobnih tužbi ne prelije na današnju politiku, kao i da je to rešavanje pitanja prošlosti

Osnovno pitanje između Srbije i Hrvatske biće kako da se sudjenje po međusobnim tužbama za genocid pred sudom u Hagu ne prenese na sadašnje i buduće odnose dve zemlje, a potpredsednici dve Vlade Aleksandar Vučić i Vesna Pusić složili su se danas da to predstavlja rešavanje pitanja iz prošlosti.

Za tačno nedelju dana – u ponedeljak 3. marta počeće glavna rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske za genocid. Potpredsednici srpske i hrvatske Vlade Aleksandar Vučić i Vesna Pusić tokom današnjeg razgovora u Beogradu nisu se dogovorili o međusobnom povlačenju tužbi, ali su, kako je rekla gošća iz Hrvatske obe strane saglasne da će činiti sve da se pitanje međusobnih tužbi ne prelije na današnju politiku, kao i da je to rešavanje pitanja prošlosti:

"Postojali su i želje i napori da se to reši na drugi način. Nažalost, nije uspelo i preduslovi koji su za to bili nužni nisu ispinjeni. Mi danas još uvek imamo nestalih na dnevnom redu. Međutim, što god se bude događalo na tim procesima, saglasni smo da je to pitanje rešavanja prošlosti."

Potpredsednik Vlade Srbije smatra je rekao da je zajednički stav da Srbija i Hrvatska daju sve od sebe da obezbede da to što rade sudovi, pravo i pravda ostane rešavanje pitanja međusobnih odnosa iz prošlosti, a da se dve države bave sadašnjošću i budućnošću:

"Srpska strana je iznela svoj stav i smatramo da je najvažnije šta ćemo mi da radimo u budućnosti, a razume se, svako će se boriti da dokaže da stavovi koje smo izneli u tužbi i protivtužbi su istiniti sa njegove strane. A da li će to biti produktivno ili ne – plašim se da niko neće imati preveliku sreću oko toga."

Na konferenciji za novinare sa hrvatskom ministarkom spoljnih poslova Aleksandar Vučić nije želeo da govori o slučaju bivšeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Branka Lazarevića, a na pitanje da li se plaši različitih scenarija u Srbiji, poput onog u Ukrajini, on je poručio građanima Srbije da će imati stabilnost i mir, ma ko da pobedi na izborima.
XS
SM
MD
LG