nedelja, 01. maj 2016

Balkan

Potrebna nova strategija protiv korupcije

Za uspešnu borbu protiv korupcije potrebni su opipljivi rezultati kojim bi se pokazalo da niko nije iznad zakona, poručuje šef Delegacije EU u Srbiji.

Rade Ranković
Pred sutrašnji put u Brisel gde će se sastati sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom, ministar pravde Nikola Selaković danas je u Beogradu, zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom učestvovao u radu Antikorupcijskog foruma.

Za uspešnu borbu protiv korupcije potrebni su opipljivi rezultati kojim bi se pokazalo da niko nije iznad zakona, poručio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Na antikorupcijskom forumu održanom u Beogradu, Dežer je ukazao na izostanak presuda za velike slučajeva korupcije i ocenio da je potrebna nova strategija za borbu protiv korupcije, kao i delotvorniji rad policije, tužilaštava i sudova:

Ali najgori pokazatelj je to što Srbija stagnira u borbi protiv korupcije od 2007., čak je i nazadovala prošle godine na svetskoj liste indeksa percepcije korupcije. To je poziv na buđenje, kako bi se povećali napori na ovom polju.”

Ministar pravde Nikola Selaković najavio je da će Srbija u najskorije vreme dobiti novu Strategiju za borbu protiv korupciju koja, po njegovom ubeđenju, neće biti mrtvo slovo na papiru:

Ona mora da predstavlja i progon krupnog višemilionskog mita. Onog zbog koga ne možemo da gradimo puteve, bolnice, škole, zbog koga nemamo sudske zgrade. Onog koji moramo da uložimo u našu privredu”.

Premijer Srbije Ivica Dačić je istakao da još ne postoji analiza na koji način poslovi u državnoj upravi utiču na korupciju. Po njegovim rečima ta analiza je započeta u vreme prethodne vlade, ali se, kako je rekao Dačić, u njenoj realizaciji nije daleko odmaklo.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE