četvrtak, 05. maj 2016

Balkan

Potpisan koalicioni sporazum

Čelnici Srpske napredne stranke, Ujedinjenih regiona Srbije i koalicije SPS-PUPS -Jedinstvena Srbija potpisali su danas koalicioni sporazum o formiranju vlade

Predstavnici SNS, SPS, PUPS, JS i URS potpisali su sporazum o zajedničkom političkom delovanju.
Predstavnici SNS, SPS, PUPS, JS i URS potpisali su sporazum o zajedničkom političkom delovanju.
Rade Ranković
Mesec i po dana posle izbora Srbija se konačno približila novoj vladi - lideri SNS-a, URS-a i koalicije SPS-PUPS-Jeidnstvena Srbija potpisali su danas koalicioni sporazum o principima i ciljevima nove vlade. Novi ministri biće uskoro poznati, najavili su lideri stranaka potpisnica sporazuma, a nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije najavljen je za 23. juli.

Čelnici Srpske napredne stranke, Ujedinjenih regiona Srbije i koalicije SPS-PUPS -Jedinstvena Srbija potpisali su danas koalicioni sporazum o formiranju vlade i parla mentarne većine koju će činiti 131 poslanik, koliko ove stranke imaju mandata u Skupštini Srbije.

Kako je izjavio mandatar za sastav nove vlade i lider SPS-a Ivica Dačić, nova vlada biće veoma brzo formirana, a 23. jula biće održan nastavak konstitutivne sedne Skupštine Srbije na kojoj će biti donet i Zakon o vladi. Danas potpisani sporazum, po rečima Dačića nije sporazum o novoj vladi nego sporazum za jaku i ekonomski razvijenu Srbiju koja će štititi svoje nacionalne interese i biti država socijalne pravde:

"To je sada sledeća faza koju ćemo dogovarati u narednim danima imajući u vidu da postoje od različitih institucija različiti predlozi o tome koja ministarstava treba da postoje, kako će oni oceniti ako neko ministarstvo ne postoji ili je pripojeno nekom drugom. To nam je orijentcija – da ova vlada ima manji broj resora i da ima manji broj članova vlade nego što je imala prethodna."

Na 13 strana, današnji koalicioni sporazum ima nekoliko osnovnih oblasti – od državne, ekonomske i socijalne politike, borbe protiv korupcije i kriminala, do reforme dr-žavne uprave i profesionalizacije upravljanja javnim preduzećima. Kako se ističe u sporazumu nova vlada će se zalagati za ubrazanje evropskih integracije i rešavanje proble-ma Kosova i Metohije, a kako je izjavio v.d. predsednika SNS-a Aleksandar Vučić ovaj sporazum je bolji od svih ranijih koalicionih sporazuma jer je najobimniji i najozbiljniji i jer su u njemu do detalja razrađeni principi i ciljevi buduće vlade:
        
"Naše politička stranke nisu uvek ili najčešće nisu bile na istoj strani, pred nama je težak posao i zadatak. Srbija se nalazi u teškoj, gotovo jezivoj krizi, stanje javnih finansija je gore nego ikada. Imaćemo velike probleme koje moramo da rešavamo – od Kosova i Metohije do smanjenja rashoda i povećanja prihoda u budžetu."
 
"Nastavićemo sigurno razgovore i sa MMF-om i Svetskom bankom, ali ćemo pokušati i da samostalno napravimo program u razgovoru sa srpskim privrednicima, srpskim sindikalcima i sa srpskim ekonomistima", dodaje lider URS Mladjan Dinkić.

Lideri stranaka koje su danas potpisale koalicioni sporazum nisu obznanili imena budućih ministara, a prema spekulacijama beogradskih medija nova vlada bi trebalo da ima dva potpredsednika i 15 ministarstava. Prema nepotvrđenim informacijama, Dačić bi uz premijersku fotelju zadržao i Ministarstvo unutrašnjih poslova, a potpredsedničke fotelje dobiće lider PUPS-a Jovan Krkobabić i funkcionerka URS-a Suzana Grubješić. Mediji spekulišu i da bi ministarstvo spoljnih poslova vodio Leon Kojen, dok će na čelo Ministarstava odbrane doći lider naprednjaka Aleksandar Vučić.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE