Linkovi

Sporazum tužilaštava Srbije i BiH


Srpski tužilac za ratne zločine, Vladimir Vukčević (D) i zamenica državnog tužioca BiH, Jadranka Lokmić-Misirača (L) posle potpisivanja sporazuma u Briselu, 31. januar 2013.
Srpski tužilac za ratne zločine, Vladimir Vukčević (D) i zamenica državnog tužioca BiH, Jadranka Lokmić-Misirača (L) posle potpisivanja sporazuma u Briselu, 31. januar 2013.
Sporazum su u Briselu potpisali srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i zamjenica državnog tužioca BiH Jadranka Lokmić-Misirača, u prisustvu glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca i zvaničnika EU.

Ovaj čin se jednoglasno ocjenjuje kao značajan napredak ka bržem procesuranju ratnih zločina i krupan korak ka pravdi i pomirenju. Taj sporazum je zbog političkih zapreka, dugo bio odlagan

"Kod nas tužilaca je bila ta volja vrlo izražena jer mi shvatamo da bez saradnje u regionu nema efikasnog progona izvršilaca otkrivanja krivičnih dela ratnih zločina, međutim tu je bio veliki pritisak političara, prvenstveno u BiH, kod nas u Srbiji nije."
rekao je Vladimir Vukčević.

Tužilac za ratne zločine BiH, Goran Salihović je naglasio:
"Mislim da na ovaj način postižemo cilj, a cilj je pomirenje u regionu, pravda za žrtve, vladavina prava. Posle tri pokušaja, najzad smo uspeli da potpišemo taj sporazum. Hoću da istaknem da to nije bilo lako. Taj sporazum je vrlo efikasan. Pošto imamo iskustva sa Hrvatima, očekujem da će taj sporazum takođe biti efikasan. A cilj je pomirenje u regionu"..

Predstavnici Evropske komisije, kao i glavni tužilac Haškog suda, Serž Bramerc, koji je takodje prisustvovao današnjem potpisivanju, naglasili su važnost saradnje dva tužilaštva, ukazujući da je nezavisnost i efikasnost njihovog resora prvi preduslov za pravdu, satisfakcuuju žtvama i pomirenje u regionu. Očekuje se da će se već narednih dana sastati stručni timovi Beograda i Sarajeva, koji će utvriditi konkretne zajedničke korake.

Inače, tužilac za ratne zločine Srbije, Vladimir Vukčević se danas u Briselu susreo i sa šefom specijalnog istražnog tima EULEX-a, Klintom Vilijamsonom, sa kojim je, kako je saopšteno, razmijenio podatke do kojih se do sada došlo ispitivanjima svjedoka u istrazi o navodima o trgovini organima na Kosovu. Detalji sastanka, medjutim, nisu saopšteni.
XS
SM
MD
LG