Linkovi

Beograd: Cilj destabilizacija Srbije i regiona


Koškanje na terenu tokom utakmice između Srbije i Albanije
Koškanje na terenu tokom utakmice između Srbije i Albanije

Zbog incidenta na sinoćnoj fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija, ambasadoru Albanije u Srbiji Iljiru Bočki danas je uručen demarš u Ministarstvu spoljnih poslova.

Od vrha države do analitičara - u Srbiji se jednoglasno ocenjuje da je sinoćni incident na utakmici Srbija - Albanija smišljen čin sa ciljem da se destabilizuju Srbija i region.

Zbog incidenta na sinoćnoj fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija, ambasadoru Albanije u Srbiji Iljiru Bočki danas je uručen demarš u Ministarstvu spoljnih poslova. Ministarstvo je oštro osudilo incident na utakmici Srbija-Albanija kao smišljenu i unapred planiranu političku provokaciju koja je izvedena sa namerom da se u Beogradu izazovu neredi koji bi bacili senku na činjenicu da Srbija vrlo uspešno neguje saradnju u regionu.

Danas je slično reagovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, ocenom da je sinoćni incident imao tri cilja – da se ponizi srpski narod, da se izazove dugoročna nestabilnost u Srbiji i na Balkanu, kao i da se utiče na dnevnopolitičke prilike u Srbiji. Vučić je rekao i da je juče upozorio partnere iz EU na moguće provokacije, da je juče u Beogradu boravilo lice s obeležjima OVK, a na pitanje o tome hoće li doći do ranije dogovorene posete premijera Albanije Srbiji on je istakao da će o tome odlučiti, da ne beži od razgovora, ali i da čeka ocenu Brisela o neredu na utakmici:

"Čekam da vidim šta će da kaže EU, jer neću da prihvatim podeljenu krivicu. Naravno da nije trebalo da se dogodi da pet, 10 ili 15 navijača uđe na teren, bez obziran na težinu provokacije kojoj smo bili izloženi."

Ambasada SAD u Srbiji izrazila žaljenje zbog nasilja, ostrašćenosti i huliganizma na sinoćnoj fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija, a povodom privodjenja Olsija Rame, brata premijera Albanije Edija Rame, koji je, prema navodima medija, imao američki pasoš, ističe se ambasada SAD nije imala nikakvu ulogu u vezi sa sinoćnim dogadjajima na fudbalskoj utakmici.

I šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport je osudio nasilje i političke provokacije tokom utakmice Srbija-Albanija i odbacio navode pojedinih medija da je insistirao da policija pusti Albance koji su doputovali na beogradski aerodrom sa zastavom OVK:

"Sada mislim da je na vladama u Beogradu i Tirani da pokažu odgovornost i odgovornost da ih takve akcije i takve provokacije neće skrenuti sa evropskog puta."

U srpskoj javnosti osude incidenta na sinoćnoj utakmici stižu sa dosta strana, ali se postavljaju i pitanja odgovornosti za utrčavanje navijača na teren, paljenje baklji, kao i upad jednog navijača i vređanje premijera Srbije tokom direktnog prenosa utakmice.

Gotovo sve opozicione stranke traže ostavku ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, jer, po njihovoj oceni, policija nije uspela da održi bezbednost na stadionu, a mnogi analitičari, u kontekstu sutrašnje posete ruskog predsednika Beogradu, postavljaju pitanje šta bi se desilo da je umesto zastave velike Albanije navođeni dron nosio bombu.

XS
SM
MD
LG