Linkovi

Dežer: Srbija ostvarila značajan napredak ka EU


Kuzey Gazze atılan İsrail roketi.
Kuzey Gazze atılan İsrail roketi.

Odbor za evropske integracije predstavio akcioni plan za ispunjavanje preporuka iz izveštaja Evropske komisije.

Kancelarija za evropske integracije predstavila je danas Akcioni plan za sprovođenje preporuka Evropske komisije, koji po oceni šefa Delegacije EU u Srbiji pokazuje njenu posvećenost sprovođenju promena na putu ka Uniji.

Šef delegacije EU u Srbiji, Vensan Dežer ocenio je da danas predstavljeni Akcioni plan za ispunjavanje preporuka Evropske komisije pokazuje kredibilitet Srbije u procesu evrointegracija i njenu posvećenost da ide tim putem i da preduzima sve nepohodne mere koje se od nje očekuju.

Dežer smatra da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka EU i da se sad nalazi u važnom trenutku – pred 16. april, kada će Evropska komisija predstaviti izvešaj Savetu, na osnovu koga će članice EU odlučivati o dodeljivanju datuma za početak pregovora o članstvu.

"Nastavljamo dijalog u Briselu sutra i to će biti najvažniji deo izveštaja koji komesarka Ketrin Ešton i Evropska komisija pripremaju za april. Ono što će se dešavati ove nedelje je važno, ali je isto tako značajno i ono što će se događati u narednim nedeljama. Dijalog je jedan element izveštaja, a drugi je ocena strukturnih reformi u oblasti pravosuđa i javne uprave, kao i borbi protiv korupcije i kriminala", rekao je Dežer.

Predstavljajući danas u parlamentu akcioni plan za ispunjavanje preporuka Evropske komisije, direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević je ukazao da je ovim dokumentom navedena 231 pojedinačna mera koju Vlada treba da sprovede – od predlaganja više od 50 zakona, do donošenja desetak strategija u različitim oblastima.

"Sam Akcioni plan predstavlja, sa jedne strane najvažnije preporuke iz godišnjeg izveštaja Evropske komisije. Sledeća kolona su nadležne institucije za sprovođenje tih preporuka. Zatim su u pitanju planirane konkretne mere o kojima se radi i rokovi koji su tu dati", rekao je Pajević.

Kako je istakla predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije, Milica Delević Srbija do aprila i izveštaja EK ima mogućnost da utiče da taj izveštaj bude pozitivan, a najvažnije je šta će se desiti u dijalogu Beograda i Prištine. Sa druge strane, zaštitnik građana Saša Janković je ocenio da je odnos državnih organa prema nezavisnim regulatornim organima iz godine u godinu porazan.
XS
SM
MD
LG