subota, 30. april 2016

Aktuelno

Dežer: Srbija ostvarila značajan napredak ka EU

Odbor za evropske integracije predstavio akcioni plan za ispunjavanje preporuka iz izveštaja Evropske komisije.

Javno saslušanje Odbora za evropske integracije o akcionom planu u Domu Narodne Skupštine
Javno saslušanje Odbora za evropske integracije o akcionom planu u Domu Narodne Skupštine
Rade Rankovic
Kancelarija za evropske integracije predstavila je danas Akcioni plan za sprovođenje preporuka Evropske komisije, koji po oceni šefa Delegacije EU u Srbiji pokazuje njenu posvećenost sprovođenju promena na putu ka Uniji. 

Šef delegacije EU u Srbiji, Vensan Dežer ocenio je da danas predstavljeni Akcioni plan za ispunjavanje preporuka Evropske komisije pokazuje kredibilitet Srbije u procesu evrointegracija i njenu posvećenost da ide tim putem i da preduzima sve nepohodne mere koje se od nje očekuju.

Dežer smatra da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka EU i da se sad nalazi u važnom trenutku – pred 16. april, kada će Evropska komisija predstaviti izvešaj Savetu, na osnovu koga će članice EU odlučivati o dodeljivanju datuma za početak pregovora o članstvu.

"Nastavljamo dijalog u Briselu sutra i to će biti najvažniji deo izveštaja koji komesarka Ketrin Ešton i Evropska komisija pripremaju za april. Ono što će se dešavati ove nedelje je važno, ali je isto tako značajno i ono što će se događati u narednim nedeljama. Dijalog je jedan element izveštaja, a drugi je ocena strukturnih reformi u oblasti pravosuđa i javne uprave, kao i borbi protiv korupcije i kriminala", rekao je Dežer.

Predstavljajući danas u parlamentu akcioni plan za ispunjavanje preporuka Evropske komisije, direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević je ukazao da je ovim dokumentom navedena 231 pojedinačna mera koju Vlada treba da sprovede – od predlaganja više od 50 zakona, do donošenja desetak strategija u različitim oblastima.

"Sam Akcioni plan predstavlja, sa jedne strane najvažnije preporuke iz godišnjeg izveštaja Evropske komisije. Sledeća kolona su nadležne institucije za sprovođenje tih preporuka. Zatim su u pitanju planirane konkretne mere o kojima se radi i rokovi koji su tu dati", rekao je Pajević.

Kako je istakla predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije, Milica Delević Srbija do aprila i izveštaja EK ima mogućnost da utiče da taj izveštaj bude pozitivan, a najvažnije je šta će se desiti u dijalogu Beograda i Prištine. Sa druge strane, zaštitnik građana Saša Janković je ocenio da je odnos državnih organa prema nezavisnim regulatornim organima iz godine u godinu porazan.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE