Linkovi

Selaković: Reforme - korist za gradjane


Nikola Selaković, ministar pravde Srbije (arhivski snimak)
Nikola Selaković, ministar pravde Srbije (arhivski snimak)

Ministar pravde Srbije, Nikola Selaković danas je u Briselu o toku reforme pravosudja razgovarao sa evropskom komesarkom Viviane Reding

Ministar pravde Srbije, Nikola Selaković danas u Briselu o toku reforme pravosudja razgovarao sa evropskom komesarkom Viviane Reding. Sve tražene refome na evropskom putu su prije svega korist za gradjane Srbije, ukazao je ministar Selaković nakon susreta.

Rad na strategiji pravosudja se privodi kraju, upoznao je ministar Selaković gospodju Reding, od koje je dobio ponovljeno obećanje evropske podrške u reformama:

"Sastanak je bio odlična prilika da se predstavi sve ono što je do sada uradjeno, na čemu se sada radi i šta je u planu da bude uradjeno kada je u pitanju reforma pravosudnog sistema u Srbiji. Veoma važno je da se kaže da je to bila prilika za upoznavanje gdje Reding sa krajem rada na strategiji za reformu pravosudja za period od narednih 5 godina. Imali smo priliku da budemo saslušani, da nam se iskaže velika podrška za reformski pravac i da nam se ukaže na činjenicu da je to nešto što je od ključne važnosti i za Srbiju kao državu, ali i za evropski put Srbije. To što se reformisanje pravosudja u Srbiji kao glavni državni posao poklapa sa evropskim integracijama Srbije, je nešto što je za Srbiju samo bonus, samo sreća, a nikako opterećenje.

Od Srbije se konkretno traži da depolitizuje svoje pravosudje da od njega napravi mnogo efikasniji, mnogo nezavisniji ali i odgovorniji sistem, granu vlasti koja će državu i gradjane štiti od svake vrste samovolje i koja će štiti prava istih tih gradjana. Svaka kritika gdje Reding treba da bude dobrodošla - nije to nikakav pik na nas, jednostavno, procenjuje se da li je naš sistem u stanju da obezbedi vladavinu prava. U ovom trenutku njegovo stanje nije na zavidnom nivou, ali ono šta radimo jeste upravo usmereno na menjanje toga stanja”, naveo je ministar Selaković.

Sagovornike u Briselu je ministar upoznao i sa narednim koracima.

"Koji su to naši sledeći koraci? Oni su zacrtani zakonodavnom agendom ali i budućim strategijama za koje sam uveren da ćemo ih usvojiti u narednom periodu. One će se u martu biti pred Narodnom skupštinom, gdje će slediti procedura i gde će, nadam se, biti usvojene. U startegijama i akcionim planovima koji će pratiti te strategije, biće nabrojana lista koraka šta treba da se uradi. Jedna od stvari je proširenje sudske mreže, uspostavljanje sistema odgovornosti donošenje bitnih pravila i procedura koje su odavno trebalo da budu donete, aktivnost vlade i ministarstva u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i jačanje institucija - one moraju da dobiju vetar u ledja da se bave svojim poslom, da se liše pristrasnog političkog uticaja i da na takav način doprinose stvaranju veće pravne sigurnosti."

A to je i evropska agenda - jer, kada pregovarači iz Beograda započnu završne pregovore sa EU, prvo i za Evropljane najvažnije pitanje će biti: koliko snažna je vladavina prava u državi koja se želi pridružiti?
XS
SM
MD
LG