Linkovi

Šef IAEA sutra u Teheranu


Američki državni sekretar Džon Keri sa šefom Medjunarodne agencije za atomsku energiju Jukijom Amanom u Beču, 29. juna 2015.
Američki državni sekretar Džon Keri sa šefom Medjunarodne agencije za atomsku energiju Jukijom Amanom u Beču, 29. juna 2015.

Pregovori o iranskom nuklearnom programu nastavljaju se u Beču, a direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju, Jukija Amano, sutra odlazi u Teheran na sastanak sa predsednikom Rohanijem i drugim visokim zvaničnicima.

Dok se iranski nuklearni pregovori nastavljaju u Beču, iranski ministar inostranih poslova Džavad Zarif saopštio je da je njegova vlada pozvala direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju u Teheran, kako bi sa najvišim iranskim funkcionerima radio na tome “kako ubrzati rešenje svih preostalih pitanja koja se tiču nuklearnog programa”, što je ranije potvrdila i agencija Ujedinjenih nacija, navodeći da Jukija Amano sutra odlazi u Iran da se sastane sa predsednikom Hasanom Rohanijem i drugim visokim zvaničnicima.

Međunarodna agencija za atomsku energiju takođe je saopštila da će razgovori obuhvatiti “razjašnjavanje mogućih vojnih dimenzija” iranskog nuklearnog programa.

Iranska delegacija je inače danas održala još jednu rundu razgovora sa američkim timom, na čelu sa državnim sekretarom Džonom Kerijem. Predsednik Irana Hasan Rohani je juče naveo da će Iran nastaviti, za sada suspendovane atomske aktivnosti, ukoliko zapadne sile prekrše obećanja pružena u sporazumu.

XS
SM
MD
LG