petak, 29. april 2016

Aktuelno

Provera marsovskog rovera pred put

Inženjeri NASE vrše poslednje provere mehaničkih uređaja na roveru Kjuriositi pred dug put ka podnožju obližnje planine

Na snimku napravljenom kamerom na roveru jasno se vide geološki slojevi koji će uskoro biti detaljno ispitaniNa snimku napravljenom kamerom na roveru jasno se vide geološki slojevi koji će uskoro biti detaljno ispitani
x
Na snimku napravljenom kamerom na roveru jasno se vide geološki slojevi koji će uskoro biti detaljno ispitani
Na snimku napravljenom kamerom na roveru jasno se vide geološki slojevi koji će uskoro biti detaljno ispitani
Glas Amerike
Marsovski rover Kjuriositi danas će biti podvrgnut poslednjim proverama mehaničkih sklopova pre nego što krene na duži put po površini crvene planete.
 
Inženjeri američke svemirske agencije NASA nisu tokom protekle nedelje pokretali Kjuriositi dok su proveravali njegove usavršene instrumente, uključujući kameru visoke rezolucije i alatke za uzimanje uzoraka i analizu sastava marsovskog tla.
 
Kjuriositi se prošlog meseca meko spustio na dno marsovskog kratea Gejl, na početku dvogodišnjeg zadatka otkrivanja da li su na Marsu ikada postojali uslovi za pojavu života.
 
Rover je do sada prešao 109 metara, ali je njegovo krajnje odredište udaljena planina koja se diže sa dna kratera.
 
U međuvremenu, proveravana je i 2 metra i 10 centimetara duga robotizovana ruka kojom će se prikupljati uzorci tla i stenja.
 
Pored snimanja provere robotizovane ruke naučnici će iskoristiti kameru na roveru za snimanje prolaska marsovskog meseca Fobosa ispred sunca.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE