četvrtak, 05. maj 2016

Balkan

UN pozdravile novu fazu u dijalogu Beograda i Prištine

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku razmotrio je situaciju na Kosovu na redovnoj sednici

Glas Amerike
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku razmotrio je situaciju na Kosovu na redovnoj sednici na kojoj je učestvovao i ministar inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić.
 
Šef UNMIK-a Farid Zarif predstavio je redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna, u kojem se Beograd i Priština pozivaju da nastave dijalog uz posredovanje Evropske unije i primene do sada postignute sporazume.

Zarif je izrazio zadovoljstvo zbog susreta premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, u Briselu, navodeći da je time inicirana nova, fundamentalna faza dijaloga. Šef UNMIK-a je čestitao dvojici lidera što su pokazali političku volju i hrabrost da započnu težak, ali nezamenljiv proces saradnje kako bi se unapredili odnosi Beograda i Prištine. "Inicijativa da se direkto rešavaju pitanja na najvišem nivou je nešto što članice Saveta bezbednosti treba da pohvale i podrže", rekao je Zarif.

On je istakao da, s obzirom na složenost tog pitanja, nije razumno očekivati brza ili laka rešenja, ali je pozvao medjunarodnu zajednicu da ne samo pohvali napredak ostvaren u odnosima Beograda i Prištine, već izdvoji resurse i pruži konkretnu podršku kako bi obezbedila i primenila održive sporazume ostvarene u dijalogu dve strane. "Inicijativa da se direkto rešavaju pitanja na najvišem nivou je nešto što članice Saveta bezbednosti treba da pohvale i podrže", rekao je Zarif.

Mrkić: Nema razgovora o ukidanju institucija
 
Ministar inostranih poslova Srbije, Ivan Mrkić, izjavio je da je Beograd rešen da primeni sve sporazume postignute u dijalogu sa Prištinom i da je otvoren za razgovore o svim pitanjima, osim o raspuštanju institucija Srbije na Kosovu.
On je konstantovao da je Srbija posvećena izgradnji mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu, kao i razvoju platforme za zajedničku evropsku budućnost. A postizanje trajnog mira u regionu, pretpostavlja pronalaženje sveobuhvatnog rešenja za Kosovo, rekao je Mrkić, naglasivši da pomirenje Srba i Albanaca zahteva teške odluke obe strane.

Mrkić je izjavio da je za Srbiju posebno značajan nastavak finansiranja Administracije Ujedinjenih nacija u Kosovskoj Mitrovici i naglasio da je UNMIK jedina međunarodna organizacija u koju stanovnici severnog dela tog grada i dalje imaju poverenja. Prema Mrkićevim rečima, na Kosovu su i dalje ugroženi životi Srba i drugih ne-Albanaca, nema osnovnih bezbednosnih uslova za slobodno kretanje i zapošljavanje, a srpskim izbeglicama i raseljenim licima nije omogućen bezbedan povratak. On je izneo podatak da je od jula do oktobra zabeleženo više od 70 etnički motivisanih napada.

Hodžaj: Neophodno raspuštanje paralelnih struktura

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj istakao je da je 2012. - istorijska godina za Kosovo i njegove gradjane, jer je proteklih meseci ostvaren izuzetan napredak. Prema njegovim rečima, on uključuje ukidanje medjunarodno nadgledane nezavisnosti, dobijanje studije o izvodjlivosti, i početak nove faze u bilateralnim odnosima sa Srbijom. Nova faza kosovske državnosti rezultat je tesne saradnje kosovskih institucija sa medjunarodnim partnerima, konstatovao je Hodžaj, ističući privrženost vlade u Prištini medjunarodnom pravu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Hodžaj je takodje pozvao Srbiju da raspusti ilegalne i paralelne strukture na severu Kosova. On je primetio da je situacija u tri opštine na severu Kosova i dalje napeta, ističući da Srbija krši rezoluciju 1244 time što kontroliše i finansira ilegalnu policiju i paravojne jedinice u tom delu Kosova. Hodžaj je apelovao na Srbiju da raspusti te ilegalne strukture ocenjujući da one predstavljaju ozbiljnu pretnju stabilnosti ne samo Kosova već i celog regiona. Kosovski ministar spoljnih poslova je primetio da se uspeh dijaloga Kosova i Srbije „ne ogleda u rukovanjima i novinskim naslovima, već doslednoj primeni sporazuma koji imaju opipljive rezultate na terenu.“ Hodžaj je rekao da Priština očekuje od Srbije da se uzdrži od retorike ili poteza u svojoj kampanji u medjunarodnoj zajednici protiv priznanja nezavisnosti Kosova ili njegovog članstva u medjunarodnim organizacijama, ističući da bi narušavanje tog principa bilo suprotno duhu dijaloga. On je zaključio da je buduća normalizacija odnosa sa Srbijom – sudbina Kosova i da doprinosi najboljim zajedničkim i interesima regiona.

Ambasadori pozdravili nastavak dijaloga

Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN pozdravili su nastavak dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou i pozvali Srbiju da ukine svoje strukture na severu Kosova.

Predstavnica  SAD u UN, Rozmari Dikarlo pozdravila je napore Srbije i Kosova za normalizaciju odnosa, i istakla da je to najbolji put za ulazak obe strane u EU:
 
"Samo kroz dijalog obe strane mogu da postignu svoj cilj ulaska u EU", istakla je Dikarlo i dodala da SAD pozdravljaju i korake Srbije i Kosova za primenu sporazuma o zajedničkom upravljanju granicom.

Ambasador Velike Britanije pozvao je Beograd da preduzme neophodne korake da ukine "ilegalne strukture" na severu Kosova, a Kosovo da pokaže sposobnost da zaštiti sve etničke zajednice:

"Dobrosusedski odnosi su ključni za ulazak u EU. U tom smislu pozdravaljamo nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, i nadamo se da će se naći rešenje za mnoge probleme", rekao je britanski ambasador.
 
Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin ponovio je stav Moskve o nepriznavanju jednoglasno proglašene nezavisnosti Kosova i istakao važnost pregovora Beograda i Prištine za stabilizaciju situacije i zaštitu srpskog kulturnog i verskog nasledja na Kosovu. Čurkin je takodje izrazio zabrinutost zbog tenzija i medjuetničkih incidenata, od kojih su neki pomenuti u izveštaju generalnog sekretara.

Ambasador Kine Li Baodong izrazio je zabrinutost zbog toga što su etnički odnosi na severu Kosova ostali zategnuti i dodao da Peking pozdravlja dijalog na visokom nivou Prištine i Beograda.

Ambasador Francuske u UN Žerar Aro izjavio je da je podizanje dijaloga na politički nivo važan korak za normalizaciju odnosa i istakao da Beograd mora da radi na ukidanju paralelnih institucija na Kosovu i doprinese uključivanju Srba u socijalne i ekonomske strukture.
 
Ambasador Nemaccke u UN izjavio je da Beograd i Priština moraju da shvate da je nastavak dijaloga i primena sporazuma u njihovom interesu i da će doprineti napretku evropskih integracija obe strane.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE