Linkovi

S.Arabija: Sportom protiv stereotipa


Košarkašice iz tima "Džeda junajted"
Košarkašice iz tima "Džeda junajted"

Sportistkinje u Saudijskoj Arabiji kažu da je sport jedna od ključnih oblasti,na lokalnom i na međunarodnom nivou, u okviru kojih se prevazilazi tradicija koja guši prava žena.

Košarkašice iz grada Džede kažu dase povezivanjem sporta sa zdravstvenim pitanjima, naročito onima koja se tiču djece, žene i djevojke ohrabruju da izađu iz svojih domova i učestvuju u javnom životu.

Jedna od najbogatijih zemalja na Bliskom istoku, Saudijska Arabija, je po pitanju infrastrukture i modernih pogodnosti, među najrazvijenijima u svijetu. Međutim, kako navode aktivisti, predstoji joj dug put kada je riječ o pravima žena. U ovom priobalnom gradu, žene i djevojke se ohrabruju da igraju košarku i druge sportove čime se polako mijenja imidž Saudijki kao članova društva koji nemaju svoj glas.

“Igrale smo u Sjedinjenim Državama, Maleziji, Jordanu, Ujedinjenim Arpaskim Emiratima, kao i u Rijadu i drugim gradovima u Saudijskoj Arabiji. Na taj način promovišemo sport na lokalnom i međunarodnom nivou da bi pokušali da promijenimo stereotipe i pokažemo drugačije lice Saudijske Arabije”, navodi Lina Almaina, iz tima United sports company.

Na sportskom događaju za hendikepirane dječake i djevojčice, košarkašice kažu da je za borbu protiv stereotipa u Saudijskoj Arabiji neophodno da se pomjere granice, ali ne i pređu. Na njihovim utakmicama nema muškaraca, s obzirom na to da mnogi smatraju da to nije pristojno, iako su igračice pokrivene.

“To čak nije ni kršenje zakona ili vjerskih običaja. Samo je riječ o ljudima koji pokušavaju da približe svoje stavove drugima. Ako ste otvoreni prema sportu, bićete mnogo fleksibilniji kada je riječ o drugim stvarima”, smatra Nur Geri iz košarkaškog tima Džeda junajted.

Igračice kažu da su prava žena u Saudijskoj Arabiji napredovala proteklih godina, ali da se mnoge osnovne slobode, poput vožnje automobila, i dalje nedostupne. Žene su prošle godine glasale prvi put, dok su pojedine izabrane na zvanične položaje. Poput političarki, sportistkinje vjeruju da će ženski sportovi na kraju biti više prihvaćeni u javnosti.

“U Saudijskoj Arabiji ima izuzetnih sportista. Djevojke žele da igraju i treniraju naporno i voljele bi da predstavljaju svoju zemlju na međunarodnim takmičenjima”, ističe trener Debora Parkvud.

U međuvremenu, košarkašice kažu da promovisanje zdravstvenih prednosti ženskih sportova na lokalnom nivou direktno utiče na društvo, s obzirom na to da ukazuje na to koliko je vježbanje korisno za majke i djecu.

XS
SM
MD
LG