subota, 30. april 2016

Intervju

Vlahović: Nova faza posle poglavlja 25

Ministarka nauke Crne Gore za Glas Amerike govori o otvaranju i zatvaranju poglavlja o nauci u procesu pridruživanja EU.

Sanja Vlahović, ministarka nauke u Vladi Crne GoreSanja Vlahović, ministarka nauke u Vladi Crne Gore
x
Sanja Vlahović, ministarka nauke u Vladi Crne Gore
Sanja Vlahović, ministarka nauke u Vladi Crne Gore
Nebojša Redžić
Otvaranje i zatvaranje ‘poglavlja 25-nauka i istraživanje’ u procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, trebalo bi da motiviše i ostale članove radnih grupa koji rade u procesu pregovora, kaže za Glas Amerike ministarka nauke u Vladi Crne Gore Sanja Vlahović.
 
Zatvaranje pogavlja 25 – nauka i istraživanje, svakako će otvoriti dalje procese u evropskim integracijama i veoma je važno za Crnu Goru jer će pokazati da država ima administrativne kapacitete da otvori neko pregovaračko poglavlje i ranije nego što je predviđeno, kaže za naš program ministarka nauke u Vladi Crne Gore Sanja Vlahović:
 
‘’To je nešto što će svakako doprinijeti afirmaciji imidža Crne Gore u procesu pregovora. Sa druge strane, za Crnu Goru i nas u Ministarstvu nauke, ovo znači da ulazimo u novu fazu u kojoj ćemo biti u prilici da lakše pristupimo svim fondovima EU i da značajnije otvorimo put našoj evropskoj budućnosti. Biće pozitivan i treći aspekt: motivacija ostalih članova radnih grupa i naših ljudi koji rade u procesu pregovora’’.
 
U prethodne dvije godine prionulo se na posao kako bi se došlo do nivoa koji bi Crnu Goru preporučio za otvaranje poglavlja 25 i u tom cilju ministarstvo nauke se baziralo na nekoliko aspekata:
 
‘’Prvi značajan aspekt bio je podizanje nivoa naše naučne zajednice, jer se to od nas najprije tražilo radi uvećanja ulaganja u nauku. Startovali smo sa procenta koji nije bio značajan i koji je mogao biti prepreka našem putu-od 0,13% ulaganja od BDP-a, da bismo u 2012. godini došli do 0,43%.
 
Pristupili smo i formiranju prvog Centra ekselentnosti u Crnoj Gori što ćemo realizovati u tekućoj godini. Takođe, na neki način smo uspjeli da objedinimo naučni potencijal, što bi bilo ispunjenje prvog kriterijuma’’.
 
Izazov je bio i da se Crna Gora još više otvori prema Evropi i svijetu, kako zbog povećanja mobilnosti crnogorskih istraživača, tako i zbog bolje pozicije Crne Gore u različitim evropskim programima, ističe Vlahović. Država je u tom periodu postala dio EUREKA mreže, brzo će se pristupiti i programu COST, a biće povećano i učešće u sedmom okvirnom programu za nauku i istraživanje:
 
‘’Bilo je značajno približiti nauku i biznis, tj. približiti nauku društvu u pravom smislu te riječi i primijeniti neke od instrumenata koje Evropa traži kao što je implementacija prvog naučno-tehnološkog parka. Uskoro ćemo na Vladi imati biznis plan za implementaciju tog projekta i vjerujem da smo time zaokružili prvu fazu.
 
Naravno, ovo je samo početak koji otvara novi ciklus u razvoju nauke i istraživanja u Crnoj Gori i svakako nam daje dobar okvir i veliku motivaciju da nastavimo putem koji smo zacrtali’’.
 
Primjedba iz redova dijela opozicije bila je da zatvaranje poglavlja 25 i nije naročit uspjeh, jer i dosadašnje iskustvo govori da se to poglavlje otvaralo prvo u svim slučajevima pridruživanja. Uz to, tvrde da je Crna Gora daleko od Evrope kada su u pitanju nauka i istraživanje:
 
‘’Naši naučnici su u CERN-u, NASA-i, na prestižnim univerzitetima i institutima u svijetu, tako da Crna Gora ne zaostaje mnogo što se tiče nauke i istraživanja. Ali, svakako ono gdje je trebalo poraditi pokušali smo da dostignemo u protekle dvije godine.
 
Možda je za neke države poglavlje 25 bilo lako, ali za nas nije jer smo startovali sa pozicije koja nije obećavala da ćemo u kratkom periodu otvoriti ovo poglavlje, a kamoli zatvoriti. Posebno nijesmo planirali da će to biti za jedan izuzetno kratak period, mnogo kraći nego što su iskustva iz drugih država od dva ipo mjeseca’’.
 
Vlahović podsjeća i da je u slučaju pridruživanja Crne Gore promijenjena procedura, jer se startovalo od najtežih poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE