ponedeljak, 08. februar 2016

Aktuelno / Amerika

Učenici iz Njutauna ponovo u školi

Današnji dan predstavlja novi početak za učenike koji su pohađali osnovnu školu Sendi Huk u Njutaunu, u državi Konektikat.

Deca iz osnovne škole Sendi Huk na putu ka novoj školi u Monrou, 3. januara 2013.
Deca iz osnovne škole Sendi Huk na putu ka novoj školi u Monrou, 3. januara 2013.
Glas Amerike
Današnji dan predstavlja novi početak za učenike koji su pohađali osnovnu školu Sendi Huk u Njutaunu, u državi Konektikat. Protekle tri nedelje, školska administracija, policija i roditelji pripremali su se za povratak u klupe dece koja su preživela tragični masakr, u kojem je nastradalo 20 njihovih drugova i šest nastavnika.
 
Školski autobusi jutros su stizali ispred druge zgrade, ali većina dece unutra biće ista. Poput Loren Milgrem, koja ide u prvi razred i njenog brata Daltona, koji ide u četvrti.
 
Njihova majka pratila ih je u stopu, a planira da ostane sa Loren i tokom celog dana
 
"Još nisam spremna da ih ostavim same, potrebno mi je da ostanem sa njima još neko vreme", kaže Erin Miklgrem.
 
Sedmogodišnja Loren bila je u razredu učiteljice Kejtlin Rojg , kada je 14. decembra napadač upao u školu. Rojg smatraju herojem, jer je sakrila učenike u kupatilo i spasila im život.
 
Nastavnici i drugo osoblje suočavaju se sa delikatnim problemom uspostavljanja ravnoteže u radu sa decom, koja su bili svedoci strahote i njihovog vraćanja u normalnu rutinu školskih dana.
 
Kada se vratite u poznato, u situaciju u kojoj se osećate udobno, to je ono pomaže da vam se povrate vaša prethodna verovanja“, kaže klinički psiholog Džejmi Hauard.
 
Nova škola je „Čok Hil“ u Monrou, čije je ime promenjeno u „Sendi Huk“da bi se olakšalo privikavanje učenika.
 
Volonteri i osoblje pomogli su u transformaciji ove zgrade u toplo i poznato mesto. Učionice su slične starim učionicama, a ukrasi okačeni na zidove stigli su iz čitavog sveta.
 
"U jednom trenutku, bilo je 80 ljudi u zgradi, koji su čistili, krečili, davali sve od sebe da ona izgleda veselo i srećno", priča Dženet Robinson, školski inspektor.
 
Zajedno sa decom u školu se vraća još jedno mnogima poznato lice. Direktorku Don Hokspang, koja je stradala u masakru, zameniće bivša direktorka Dona Pažej, koja je tu fuunkciju obavaljala 14 godina, pre nego što se penzionisala.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
05.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE