nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Posledice poteza Pjongjanga

Novi državni sekretar Džon Keri ističe da nuklearni testovi Severne Koreje samo povećavaju mogućnost konflikta.

Džerom Sokolovski
Severna Koreja je izvršila treću nuklearnu probu, čime je prekršila sankcije Ujedinjenih nacija. Situacija je, ovog puta, ozbiljnija nego u slučaju ranijih testova 2006. i 2009. godine.
 
Nuklearni proram Severne Koreje se razvija uprkos medjunarodnim sankcijama koje traju već godinama. Novi državni sekretar Džon Keri ističe da nuklearni testovi Severne Koreje samo povećavaju mogućnost konflikta.
 
"Pri tome narod Severne Koreje gladuje. Očajnički im je potrebno da budu otvoreniji i povezaniji sa svetom, umesto što drže neke od najgorih gulaga na svetu, gde su ljudi izloženi torturi i prinudnom radu.”
 

Portparolka Stejt Departmenta Viktorija Nuland kaže da će SAD osigurati da se sprovode sankcije koje je prošlog meseca Savet bezbednosti uveo Pjongjangu zbog programa nuklearnog oružja.
 
“Možemo da se postaramo da to ne bude samo list papira, već da se sprovode širom medjunarodne zajednice.”
 
Medjutim profesorka na Univerzitetu Džordžtaun, Balbina Hvang, kaže da taj pristup neće pokolebati severnokorejske lidere.
 
"To jedino funkcioniše ako režim posmatra integraciju u medjunarodnu zajednicu kao pozitivni cilj. Problem je što Severna Koreja nikada nije želela da se pridruži medjunarodnoj zajednici.”

Severnu Koreju neće odvratiti čak ni pretnje sankcijama od strane Kine, koja je njen glavni izvor hrane i goriva, smatra Hvang.
 
"To znači da će, zapravo, Pjongjang odgovoriti na blef Kine.”
 
U vreme unutrašnje nestabilnosti u Kini i usporavanja njene ekonomije, Peking severnokorejske testove doživljava kao destabilizujući faktor – kaže profesor Đin Kanrong sa kineskog Univerziteta Renmin.

"Kinesko rukovodstvo ima previše problema, ne žele da imaju i probleme u inostranstvu.”
 
Stručnjaci kažu da će severnokorejski test dodatno otežati zaustavljanje iranskog nuklearnog programa, budući da dve zemlje dele tehnologiju.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE