Linkovi

Politički spor ugrožava nacionalnu bezbednost


Američki predsednik Barak Obama
Američki predsednik Barak Obama

Američki predsednik Barak Obama rekao je da bi delimičan prestanak rada Sekretarijata za unuštrašnju bezbednost, čiji budžet ističe krajem nedelje, direktno pogodio nacionalnu bezbednost i ekonomiju.

Obama je, u obraćanju guvernerima saveznih država u Beloj kući, rekao da bi bez plate ostalo više od 100 hiljada pripadnika pogračnih patrola, lučke inspekcije, te bezbednosnih službi na aerodromima. Budžet agencije od 40 milijardi dolara ističe krajem ove nedelje, zbog političkog spora u pogledu imigracije. Republikanci uslovljavaju nastavak finansiranja Sekretarijata ukidanjem Obamine izvršne uredbe o tom pitanju.

Novi dan i nova pretnja terorista - ovog puta upućena od strane afričkog ogranka al Kaide, al Šababa. Pretnja naglašava potrebu za finansiranjem bezbednosnih operacija na domaćem terenu, smatra Džej Džonson sekretar za unutrašnju bezbednost Sjedinjenih Država.

“Neophodno je da imamo budžet za Sekretarijat za unutrašnju bezbednost, pošto sadašnji budžet ističe krajem meseca.”

Nedeljama su demokrate blokirale raspravu u Senatu o predlogu budžeta za Sekretarijat za unutrašnju bezbednost, koji je već usvojio Predstavnički dom i čije bi usvajanje od strane Senata, ugrozilo uredbu predsednika Obame o zaštiti miliona nedokumentovanih inmigranata od deportacije iz Sjedinjenih Država.

Demokrate i neki republikanci u Senatu pozivaju na “čisto” finansiranje bez ikakvih uslovljavanja. Ali predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner kaže da to ne dolazi u obzir.

Predstavnički dom je uradio svoj deo posla. Mi smo usvojili budžet za finansiranje Sekretarijata i stopirali predsednikovu jednostranu akciju koja se odnosi na imigrante. Sada je na demokratama u Senatu da obave svoj deo posla.”

Ali, kritike na račun imigracionog zakona mogle bi da se stišaju posle prošlonedeljne odluke federalnog suda da odloži izvršenje predsednikove uredbe. Senator Lindzi Grejem:

Voljan sam i spreman da usvojim zakon o finansiranju Sekretarijata za unutrašnju bezbednostI, a da se bitka oko imigracionog zakona vodi na sudu. Najgori mogući ishod za ovu zemlju je uskratiti finansiranje Sekretarijata za unutrašnju bezbednost u svetlu višestrukih pretnji sa kojima smo suočeni.”

Grejem je rekao da će Republikanci, koji kontrolišu oba doma Kongresa, snositi krivicu ukoliko se budžet za finansiranje za unutrašnju bezbednost ne odobri a Sjedinjene Države budu napadnute.

XS
SM
MD
LG