Linkovi

Počeli istorijski razgovori SAD i Kube


Američka delegacija na razgovorima u Havani
Američka delegacija na razgovorima u Havani

Najviša američka delegacija, koja je u poslednjih 35 godina posetila Kubu, počela je danas razgovore sa kubanskim zvaničnicima o imigraciji i obnovi diplomatskih odnosa dve zemlje; tokom prve runde izneti različiti stavovi o imigracionoj politici

Uprkos primedbama Havane, američka delegacija je saopštila da će kubanskim imigrantima i dalje biti odobravan specijalni status, koji omogućava gotovo svakom Kubancu, koji se domogne američkog tla, da ostane u zemlji. Državljani drugih zemalja, koji dolaze pod sličnim okolnostima, obično se deportuju.

Šef kubanske delegacije, zvaničnik ministarstva inostranih poslova Hosefina Vidal, saopštila je da se tom američkom politikom promoviše ilegalna imigracija, trgovina ljudima i opasna putovanja do američke teritorije u trošnim čalmcima. Sastanak u Havani biće nastavljen sutra, razgovorima o obnovi diplomatskih odnosa i eventualnom uspostavljanju punih trgovinskih veza.

Američku delegaciju predvodi Roberta Džekson, najviši američki diplomata za Latinsku Ameriku, koja nije učestvovala u današnjim razgovorima o imigraciji. Džekson je, nakon današnjeg dolaska u Havanu, postala prvi pomoćnik državnog sekretara koji je posetio Kubu u poslednjih 38 godina.

Dvodnevni susret američkih i kubanskih zvaničnika prvi je od kako su američki predsednik Barak Obama i njegov kubanski kolega Raul Kastro u decembru najavili istorijski napredak u odnosima dve zemlje, nakon godinu i po tajnih pregovora.

XS
SM
MD
LG