Linkovi

Moguća saradnja Kine i SAD u svemiru


Kongres je 2011. zabranio saradnju američke svermirske agencije NASA sa Kineskom svemirskom agencijom.
Kongres je 2011. zabranio saradnju američke svermirske agencije NASA sa Kineskom svemirskom agencijom.

Saradnja američke NASA-e i kineske svemirske agencije zabranjena je odredbom Kongresa Sjedinjenih Država iz 2011. Međutim, postoje naznake da se situacija menja.

Zvaničnici programa za svemirska istraživanja iz preko 30 zemalja okupili su se nedavno ovde u Vašingtonu kako bi razmenili ideje o poboljšanju istraživanja i upotrebe svemira. Skup je organizovao američki Stejt department, a po prvi pozvani su bili i zvaničnici iz kineske svemirske agencije, što otvara mogućnost saradnje dve zemlje u istraživanju svemira.

Saradnja američke NASA-e i kineske svemirske agencije zabranjeno je odredbom Kongresa Sjedinjenih Država iz 2011. Međutim, postoje naznake da se situacija menja.

Na Međunarodnom forumu svemirskog istraživanja, održanog početkom januara u američkoj prestonici, zamenik državnog sekretara Vilijam Berns pozvao je sve zemlje da učestvuju u istraživanju kosmosa.

“Sada je vreme da se udružimo i da istraživanje svemira postane globalni prioritet, kako bismo otkrili misterije univerzuma i tako ubrzali ljudski razvoj ovde na Zemlji”.

Žu Daše, koji je na čelu kineske Nacionalne svemirske administracjie, prisustvovao je sastanku. Kineski dnevni list “The China Daily” citirao je Žua koji je izjavio da je njegovo prisustvo signal da je Kina voljna da sarađuje sa drugim zemljama u oblasti svemirskih istraživanja.

Skot Pejs, direktor Instituta za svemirsku politiku i profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu Džordž Vašington, kaže da su Kinezi bili izričito pozvani da budu deo međunarodnih razgovora. Međutim, Pejs ističe:

“Nije bilo značajnih političkih poteza koji bi vodili ka velikoj, simboličnoj, direktnoj saradnji. Ali ima dosta manjih mogućnosti koje mislim da možemo i da bi trebalo da razmotrimo”.

Pejs dodaje da je tokom Hladnog rata Amerika sarađivala sa Sovjetskim Savezom na nekim aspektima svemirskog istraživanja.

“To je bilo na vrlo specifičnim naučnim poljima: nauke o Zemlji, solarnoj fizici, nekim biometričkim podacima. Smatram da slična saradnja može da se ostvari sa Kinom, i da bi verovatno trebalo”.

Na skupu su takođe učestvovali predstavnici zemalja koje se obično ne povezuju sa svemirskim istraživanjem – poput Brazila, Saudijske Arabije i Nigerije.

Pejs kaže da mnoge zemlje koriste svemir u praktične svrhe tipa navigacije ili komunikacija ali da bi sada trebalo da budu ambicioznije.

“Mesec postaje sve veći tehnički centar pažnje jer svim zemljama pruža mogućnosti napretka u svemirskom istraživanju – od ogromnih do vrlo malih”.

S obzirom da je Svemirska stanica međunarodno postrojenje, kao i da su operacije te stanice produžene do 2014. Pejs kaže da bi Kina mogla da bude pozvana da učestvuje na eksperimentima.

Iduće mesto gde bi mogla da se ostvari saradnja sa Kinom jeste Mesec, imajući u vidu da su misije na Marsu ili asteroidima komplikovane i previše skupe čak i za Sjedinjene Države i Rusiju.
XS
SM
MD
LG