Linkovi

Aktivisti mobilišu Afroamerikance za izbore


Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton govori na skupu "Afroamerikanci za Hilari."
Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton govori na skupu "Afroamerikanci za Hilari."

Afroamerikanci imaju tendenciju da glasaju zapredsedničke kandidate Demokratske stranke, ali bi njihova izlaznost na izborima 2016. mogla da bude važan faktor posebno u slučaju tesne trke

Mada motivisanje crnačkih birača da izadju na izbore možda izaziva izvesnu zabrinutost za Demokratsku stranku, lideri u crnačkim zajednicama smatraju da je to dobra vest jer žele da kandidati obe stranke osiguraju da se i glasovi Afroamerikanaca čuju.

Slučajevi na video snimcima o upotrebi sile od strane policije protiv nenaoružanih Afroamerikanaca tokom protekle dve godine motivisali su tehnički obrazovanu generaciju aktivista koji su udahnuli novi život dugogodišnjoj borbi za rasnu, ekonomsku i socijalnu jednakost.

Karl Lipskomb iz organizacije koja štiti prava Afroamerikanaca i crnačkih imigrantskih zajednica kaže da bi kandidati trebalo da učine više od pukih obećanja ukoliko očekuju da članovi zajednice izadju u velikom broju na izbore.

Nije dovoljno reći da želimo besplatno školovanje za sve. Želimo da znamo kako će ovo uticati na crnce. Želimo da izabrani funkcioneri govore o tome kako će se pozabaviti krizom nezaposlenosti medju Afroamerikancima.”

Američki biro za statistiku rada navodi da je stopa nezaposlenosti medju crncima u SAD 9,4 odsto što je gotovo dvostruko više od nezaposlenost na nivou čitave zemlje. To je problem koji se odnosi i na imigrante iz Afrike.

Bakari Tandia, aktivista u Odboru za usluge Afrikancimakaže da je napredak neophodan na svih nivoima, uključujući grad Njujork gde je gradonačelnik Bil de Blazio.

“On je progresivan gradonačelnik, ali u njegovoj administraciji, nisam video nijednog afričkog imigranta koji je imenovan na neki značajan položaj. Isto važi na nivou saveznih država i na federalnom nivou.”

Koordinatori narodnih pokreta, među kojima i Stiv Mekfarland, kažu da su pokret “Crni životi su važni” i anti-imigraciona retorika nekih predsedničkih kandidata proizveli novu generaciju lidera za gradjanska prava.

“Ne izgleda kao nekada. Nisu u pitanju velike organizacije, ali one mogu da mobilišu ljude, imaju jasan glas i dovode do promena širom zemlje.”

Nedavne ankete agencije Galup pokazuju da demokratdski predsednički pretendent Hilari Klinton uživa podršku 80 odsto odraslih Afroamerikanaca, što je najviši nivo medju svim pretendentima obe stranke. Pitanje je medjutim da li će oni izaći na izbore.

XS
SM
MD
LG