Linkovi

Počela deportacija dece u Centralnu Ameriku


Žena sa sinom ulazi u autobus koji prevozi ljude deportovane iz SAD do autobuske stanice na medjunarodnom aerodromu u San Pedro Sula u Hondurasu, u ponedeljak, 14. jula 2014.
Žena sa sinom ulazi u autobus koji prevozi ljude deportovane iz SAD do autobuske stanice na medjunarodnom aerodromu u San Pedro Sula u Hondurasu, u ponedeljak, 14. jula 2014.

SAD su početkom nedelje deportovale 38 dece i njihovih majki u Honduras, na prvom od letova koji će, po svemu sudeći postati redovni u budućnosti, a kojima će se ilegalni imigranti iz Centralne Amerike vraćati u svoje rodne zemlje.

SAD sve teže izlaze na kraj sa dolaskom hiljada dece, koja ponekad sa svojim majkama, a ponekad sama, prelaze dug i opasan put od Hondurasa, Gvatemale i El Salvardora u želji da nađu bolji život u SAD.

Imigraciona kriza duž jugozapadne granice SAD, prvenstveno u državi Teksas, nova je za Ameriku po svom obimu i poreklu, budući da imigranti sada više dolaze iz Centralne Amerike, nego iz Meksika. Krizu komplikuje zakon iz 2008. godine kojim se deci koji ulaze u SAD iz bilo koje druge zemlje, osim američkih suseda Meksika i Kanade, daje pravo da svedoče pred imigracionim sudom kako bi se odlučilo da li im treba dodeliti azil iz humanitarnih razloga ili moraju da budu deportovani.

Priliv imigranata deluje neznatno u poređenju sa stotinama hiljada izbeglica koje beže iz ratom razorene Sirije u susedne zemlje koje moraju da pronađu rešenje za taj problem. Međutim, američki zvaničnici, od predsednika Obame do članova Kongresa, pokušavaju da reše situaciju koju predsednik naziva “humanitarnom krizom”. Obamini kritičari smatraju da je za krizu odgovorna njegova administracija, zato što ne sprovodi dovoljno strogo američke imigracione zakone.

XS
SM
MD
LG