Linkovi

Najmanje prijava za nezaposlene u 8 godina


Predsednik Obama govori o stanju ekonomije na Univerzitetu Nortvestern u Evanstonu, 2. oktobra 2014.
Predsednik Obama govori o stanju ekonomije na Univerzitetu Nortvestern u Evanstonu, 2. oktobra 2014.

Broj radnika u SAD koji se prijavljuju za nadoknadu nezaposlenima pao je prošle nedelje na najniži nivo u poslednjih više od osam godina.

Današnji izveštaj je najnoviji u nizu signala da se najveća svetska ekonomija oporavlja od duboke recesije. Sekretarijat za rad saopštio je da je u nedelji zaključno sa 27. septembrom, inicijalnu prijavu za nadoknadu nezapsolenima podnelo 287 hiljada Amerikanaca, 8 hiljada manje nego prethodne nedelje, i ujedno najmanje od juna 2006. Vlada sutra treba da objavi stopu nezaposlenosti zaključno sa septembrom.

Istovremeno, američki predsednik Barak Obama održao je govor posvećen ekonomiji na Univerzitetu Nortvestern, u okolini Čikaga, na kojem je biračima pred kongresne izbore u novembru poručio da je njegova administracija dramatično popravila stanje ekonomije tokom prethodnih šest godina.

Na samom početku Obaminog mandata, nezaposlenost je dostigla 10 procenata, a brojni građani izgubili su svoje kuće ili stanove zbog nemogućnosti da otplaćuju kredite, jer su ostali bez posla. Trenutno, stopa nezaposlenosti u SAD iznosi 6,1 odsto.

XS
SM
MD
LG