Linkovi

Jelen: Brojne porodice finansijski ranjive


Predsednica Federalnih rezervi Dženet Jelen na konferenciji za novinare u Centralnoj banci u Vašingtonu, 17. septembra 2014.
Predsednica Federalnih rezervi Dženet Jelen na konferenciji za novinare u Centralnoj banci u Vašingtonu, 17. septembra 2014.

Predsednica Federalnih rezervi upozorila je da bi, u sluačju brojnih porodica sa niskim primanjima, iznenadna bolest ili neočekivani trošak od samo 400 dolara, mogli da izazovu ozbiljne probleme.

Predsednica Centralne banke SAD Dženet Jelen izjavila je da je "veliki deo" američkih porodica u "izuzetno ranjivoj situaciji" zbog toga što nemaju dovoljno ušteđevine da bi se suočili sa eventualnim finansijskim problemima.

Jelen je, obraćajući se grupi koja pokušava da pomogne porodicama sa niskim primanjima da kupe kuću ili pokrenu biznis, naglasila da u brojnim slučajevima iznenadna bolest ili neki drugi neočekivani trošak od 400 dolara mogu da izazovu ozbiljne probleme. Kako je rekla, istraživanje stručnjaka Federalnih rezervi pokazalo je da su prihodi porodica najsiromašnijih 40 odsto Amerikanaca u padu od 2010, delom i zbog pratećih efekata krize na tržištu nekretnina, tokom koje je vrednost mnogih kuća drastično smanjena.

U mnogim slučajevima, vrednost kuća i dalje je znatno niža nego pre recesije, iako je ona tehnički okončana pre nekoliko godina, a Jelen je celu situaciju opisala kao "otrežnjujuću".

XS
SM
MD
LG