Linkovi

Samit o imigracionoj krizi u Beloj kući


Porodice imigranata na protestu u Los Andjelesu
Porodice imigranata na protestu u Los Andjelesu

Predsednik Obama u Beloj kući razgovara sa predsednicima tri zemlje Centralne Amerike o problemu dece - ilegalnih doseljenika.

Američki predsednik Barak Obama danas je u Beloj kući domaćin samita sa predsednicima Hondurasa, El Salvadora i Gvatemale na kojem se raspravlja o problemu dece imigranata, koji ilegalno dolaze u SAD.

Samit u Beloj kući održava se nedelju dana pošto su američki zvaničnici pojačali pozive liderima Centralne Amerike da ulože veće napore da smanje broj dece – ilegalnih imigranata, od kojih neka dolaze u SAD u pratnji odraslih osoba.

Predsednici Gvatemale i Hondurasa juče su razgovarali sa članovima američkog Kongresa uoči sastanka u Beloj kući. Oba lidera iznela su svoje brige, koje su ponovili i tokom susreta sa predsednikom Obamom.

“Moramo da razmotrimo prave uzroke krize, treba da radimo na eliminisanju nasilja koje je posledica trgovine drogom, eliminisanju pranja novca kroz naše zemlje, i da zajedno radimo na agresivnijem programu saradnje Centralne Amerike i SAD na pitanjima bezbednosti”, ističe Oto Perez, predsednik Gvatemale.

“Takođe moramo da ukažemo na neodređenost koja je sve vreme obeležje debate o reformi imigracionog procesa u SAD”, rekao je Huan Orlando Hernandes, predsednik Hondurasa.

Predsednik Hondurasa dodao je da su njegova zemlja i Gvatemala preopterećene zbog broja dece koja emigriraju u SAD.

Imigracioni centri u SAD takođe su preplavljeni novim doseljenicima, što je navelo predsednika Obamu da zatraži od Kongresa skoro 4 milijarde dolara hitnih sredstava iz budžeta, kako bi se odgovorilo na nove zahteve, a takođe i poveća broj patrola na američko-meksičkoj granici.

XS
SM
MD
LG