Linkovi

Lavrov: „ Potrebno resetovati odnose sa SAD „


Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Ruski sekretar za inostrane poslove Sergej Lavrov kaže da je, kako se izrazio, potrebno resetovati odnose Moskve i Vašingtona – osvrnuvši se time na nastojanje predsednika Baraka Obame da popravi odos sa Rusijom tokom prvih nedelja na predsedničkom položaju.

U današnjem intervjuu za rusku televiziju, Lavrov je okrivio SAD za zategnute odnose izmedju dve zemlje.

Lavrov je ukazao kako Rusija želi da normalizuje odnose sa SAD, ali je istakao „Rusija ih nije uništila.“

Vašington i EU su optužili Moskvu da podržava pro-ruske separatiste u istočnoj Ukrajini i uveli su finansijske sankcije, koje su više puta intenzivirane od kako je Rusija anektirala Krim.

Lavrov je juče u Ujedinjenim nacijama obrativši se Generalnoj skupštini rekao da je „Vašington otvoreno proglasio svoje pravo unilateralne upotrebe sile“ i , po njegovim rečima, „pokušava da donese odluku za sve druge zemlje šta je dobro, a šta zlo.“

Lavrov je naveo bombardovanje srpskih meta na Kosovu 1999. , invaziju na Irak 2003. i intervenciju NATO-a u Libiji 2011. kao primere onoga što zove „arogantnom zapadnom politikom.“

On je takodje opisao rusku aneksiju Krima u aprilu kao izbor tamošnje populacije koja govori Ruski jezik.

Neposredno pred Lavrovljev govor, nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer je nazvao tu aneksiju krivičnim delom – što je karakterizacija koju dele i Vašington i svih 28 članica Evropske unije.

XS
SM
MD
LG