Linkovi

Asad: "Ceo Bliski istok bi kolabirao, ako ne uspeju ruski napadi"


Ruski bombaški napad u Siriji (snimak ruskog Ministarstva odbrane)
Ruski bombaški napad u Siriji (snimak ruskog Ministarstva odbrane)

Sirijski predsednik Bašar al Asad je danas rekao da bi ceo Bliski istok bio uništen ukoliko ruski vazdušni napadi na ekstremiste koji se protive njegovom režimu ne bi uspeli.

"Savez izmedju Rusije, Sirije, Iraka i Irana mora da uspe ili će čitav region biti uništen", rekao je Asad na iranskoj državoj televiziji.

Medjutim, On je dodao da su "šanse za uspeh ove koalicije velike i nimalo beznačajne."

Asad je komentarisao u jeku intenzivnih ruskih vazdušnih napada na pobunjenike. Moskva je saopštila da je u poslednjih 24 sata u pokrajini Idlib izvela 20 misija, čiji su cilj deset logora za obuku ISIS-a, deponije oružja i komandni centar.

Medjutim, SAD optužuju Rusiju da nastoji da pruži podršku Asadu time što cilja na protivnike režima koje podržava Zapad, umesto na borce Islamske države koje već više od godinu dana bombarduje Amerikancima predvodjena koalicija.

Predsednik Barak Obama je u petak insistirao da ovaj konflikt neće prerasti u takozvani "direktni" sukob izmedju Vašingtona i Moskve, iako te dve zemlje sprovode vazdušne napade na različite grupe unutar Sirije. Medjutim, jedan od vodećih političkih protivnika predsednika Obame na planu inostrane politike, Džon MeKejn je izjavio danas za CNN da "naravno" da su Vašington i Moskva već praktično u konfliktu u Siriji.

"Mi nemamo strategiju u Siriji" rekao je MeKejn, senator iz Arizone koji je izgubio predsedničke izbore 2008. u korist predsednika Obame. On je ukazao da je Rusija počela vazdušne napade u zapadnoj Siriji prošle nedelje, samo sat pošto je obavestila Vašington o svojim namerama, što "znači da Moskva tretira Sjedinjene Države sa prezrenjem".

Većina ruskih današnjih napada je bila koncentrisana na pokrajinu Idlib u zapadnoj Siriji, dok su drugi napadi izvršeni u blizini de facto glavnog grada Islamske države Rake, u blizini granice sa Turskom.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji je izvestila o dodatnim, kako se podozreva, ruskim vazdušnim napadima na Homs i Hamu, južno od Idliba.

Rusija je juče obećala da će pospešiti vazdušnu kampanju koju je započela početkom prošle nedelje uprkos pitanjima i kritikama zapadnih vlada u kojima se navodi da su ruski mlaznjaci pretežno bombardovali pobunjenike koji se protive sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, a ne borce ISIS-a.

Britanski premijer Dejvid Kameron je danas potvrdio protivljenje ovoj kampanji, rekavši da bi pozdravio rusku pomoć u jednogodišnjoj kampanji protiv Islamske države, ali da će za postizanje bezbednosti u regionu biti potrebna alternativa Asadovoj vladi.

XS
SM
MD
LG