Linkovi

Rusija: Nova era, stare paradigme?


Profesor Andrej Zubov otpušten zbog kritike poteza Moskve u Ukrajini
Profesor Andrej Zubov otpušten zbog kritike poteza Moskve u Ukrajini
Povratak na Sovjetski savez je fraza koja se često čuje za sve smeliju Rusiju pod rukovostvom predsednika Vladimira Putina od kako je počela kriza na Krimu. Saradnik Glasa Amerike Majkl Ekels izveštava iz Moskve:

Profesor istorije, Andrej Zubov, otpušten je sa Moskovskog državnog instituta za odnose sa inostranstvom zbog novinskog članka u kojem je uporedio akcije ruskog predsednika u Ukrajini sa Anšlusom Austrije Adolfa Hitlera. On pruža dva razloga za pisanje tog članka.

„Razmišljao sam – ne živimo u Sovjetskom Savezu. Da vidimo koliko smo se udaljili od naše totalitarne prošlosti. Članak je delimično bio upozorenje masama, a delimično naučni test.“

Otpuštanje Zubova i nedavni napadi na nezavisnu štampu, TV Dožd i Lenta.ru, ukazuju na pooštravanje kontrole nad disidentima, što podseća na sovjetsku eru. Medjutim, kako navodi Maša Lipman iz Karnegi centra postoje ključne razlike u poredjenju sa savremenom Rusijom, posebno nedostatak ideologije.

„Socijalisti, komunisti, kako god da ih zovete. Kod njih je postojao jasan niz ideja, formula koja je bila radikalno različita od zapadne.“

Zapad je i dalje glavni protivnik. Ruski parlament se zalaže za krivičnu odgovornost za dvostruko državljanstvo. Putin je izneo nekoliko komentara o tome:

„Trebalo bi i imamo pravo da znamo ko živi u Rusji i šta oni rade. Od ljudi bi trebalo da se traži da odgovore, ali ne u ekstremnoj meri. Najvažnija stvar je imati podatke o tome.“

Zubov ima jednostavno objašnjenje za vladino oslanjanje na stare načine razmišljanja.

„Većina srednje i starije generacije je naviknuta na izvestan način razmišljanja. Lako je kod njih oživeti stare ideje, jer oni odbacuju nove.“

S obzirom da bi mete ove mere bili pre svega ukrajinsko-ruski dvostruki državljani, Maša Lipman iz Moskovskog Karnegi centra to vidi kao napuštanje medjunarodnog sovjetskog identiteta.

„Razvoj situacije na Krimu gura Putina i Rusiju uopšte u nešto što sve više liči na nativizam.“

Zaokret ka etno–nacionalističkoj politici bi mogao da bude opasan po Rusiju, koja je isto toliko raznolika koliko i njen prethodnik (Sovjetski Savez). U medjuvremenu, stare metode su pri ruci za nove ideje u razvoju.
XS
SM
MD
LG