Linkovi

Sergej Lavrov u poseti Crnoj Gori


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u Podgorici razgovara sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem, 19. aprila 2011.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u Podgorici razgovara sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem, 19. aprila 2011.

Odnosi Podgorice i Moskve veoma su dobri, a Crna Gora je u proteklom periodu značajno doprinijela stabilnosti ovog dijela Evrope i dobar je primjer multietničke harmonije, državne zrelosti i političke stabilnosti, ocijenio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u razgovoru sa crnogorskim zvaničnicima večeras u Podgorici.

"Rusija snažno podržava evropske integracije Crne Gore, a njena namjera za integraciju u NATO ne može da utiče na izuzetno bliske prijateljske odnose dvije države, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u razgovoru sa predsjedikom Filipom Vujanovićem u Podgorici.

"Lavrov je saopštio da je Rusija veliki podržavalac evropskih integracija Crne Gore i iznio poznati stav Rusije o Evroatlantskoj asocijaciji i konstatovao da ta naša integraciona namjera ne može da utiče na izuzetno bliske prijateljske odnose dvije države", saopšteno je iz Vujanovićevog Kabineta.

Vujanović je naveo da je posebno zadovoljan zbog bliskih i prijateljskih odnosa dvije države, koji imaju svoju dugu istoriju i ove godine obilježavaju tri vijeka svog državnog trajanja.

On je, kako je saopšteno, iskazao posebno poštovanje za otvorene i prijateljske odnose u svim oblastima, uz uvjerenje da će biti očuvani i trajno unaprjeđeni.

Vujanović je zahvalio na podršci Rusije evropskim integracijama i za razumijevanje za evroatlanske integracije Crne Gore.

Lavrov je saopštio da poštuje veliki međudržavni jubilej - 300 godina državnog partnerstva Crne Gore i Rusije.

Tradicionalno dobre političke odnose Crne Gore i Rusije treba osnažiti kroz ekonomsku saradnju, rekao je premijer Igor Lukšić u razgovoru sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovim u Podgorici.

Lukšić i Lavrov konstatovali su da se potpisivanjem niza bilateralnih sporazuma stvaraju uslovi za realizaciju brojnih zajedničkih projekata, koji će doprinijeti snaženju trgovinske i investicione saradnje, saopšteno je iz Vlade.

Lukšić je, ukazujući na značaj obilježavanja tri vijeka bilateralnih odnosa dvije države, rekao da je uvjeren da će i buduća saradnja Crne Gore i Rusije biti od obostranog interesa.

"U tom smislu, mješoviti komitet Crne Gore i Rusije, dobar je forum za usaglašavanje po svim pitanjima’’, smatra on.

Odnosi Podgorice i Moskve veoma su dobri, a Crna Gora je u proteklom periodu značajno doprinijela stabilnosti ovog dijela Evrope i dobar je primjer multietničke harmonije, državne zrelosti i političke stabilnosti, ocijenili su predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Iz Kabineta predsjednik Skupštine saopšteno je da su sagovornici razmijenili mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima i bilateralnim odnosima, sa posebnim akcentom na ekonomsku saradnju.

Crna Gora i Rusija imaju odlične odnose, a dvije države opredijeljene su za jačanje partnerstva, saopštili su večeras šefovi crnogorske i ruske diplomatija, Milan Roćen i Sergej Lavrov.

Oni su, na konferenciji za novinare u Podgorici, naveli da Crna Gora i Rusija žele da unaprijede saradnju u svim oblastima.

‘’Mi smo jako zadovoljni saradnjom sa našim crnogorskim partnerima i na međunarodnom planu. Jako cijenimo ulogu koju je Crna Gora odigrala na Balkanu po pitanju uspostavljanja stabilnosti’’, kazao je Lavrov.

On je rekao da Moskva i Podgorica, pored odličnih političkih odnosa, imaju i dobru ekonomsku saradnju, što potvrđuju značajne ruske investicije u Crnu Goru.

Lavrov je naveo da ruska strana nije tražila podršku crnogorske vlasti kompanijama iz Rusije koje posluju u Crnoj Gori, već se jedino ukazuje na neophodnost stvaranja uslova za njihov rad bez bilo kakvih diskriminacija.

Lavrov je pozvao Crnu Goru da se pridruži projektu stvaranja regionalnog centra za djelovanju u vanrednim situacijama, sa sjedištem u Nišu.

XS
SM
MD
LG