Linkovi

Auto industrija u Rusiji posustaje


Dženeral Motors zatvara fabriku u Rusiji
Dženeral Motors zatvara fabriku u Rusiji

Ruska auto industrija tone zajedno sa ekonomijom i padom vrednosti rublje. Poznavaoci prilika u toj industriji navode da se Rusija uveliko oslanja na uvoz i da inflacija onemogućava potrošačima kupovinu.

Poznavaoci prilika u toj industriji navode da se Rusija uveliko oslanja na uvoz i da inflacija onemogućava potrošačima kupovinu.

Rusko tržište automobila mora da privuče više kupaca. Nakon decenije rasta prodaja će, prema očekivanjima, pasti za polovinu u odnosu na nivo iz 2013., dok ruska ekonomija pati zbog niskih cena nafte i zapadnih sankcija.

“Ovde u Rusiji nema rasta. Ekonomija beleži negativan rast ove godine. Zatim tu je i raspoloženje potrošača koje trenutno nije baš pozitivno”, ističe Frank Šauf, Izvršni direktor Evropskog udruženja biznisa

Uvoz visoke tehnologije na koji se Rusija oslanja košta sve više, dok rublja gubi vrednost, a rast cena pogadja potrošače sve više. Ali ruski proizvodjači automobila nisu jedini koji trpe. Dženeral Motors rasprodaje svoje modele po nižoj ceni dok se sprema da zatvori svoju fabriku u Rusiji.

“Ako uporedimo današnju prodaju sa prodajom pre njihove odluke da napuste ovo tržiste, pad iznosi 50 odsto”, navodi Andrej Beljajev, Šef prodaje GM-a u Rusiji.

Subvencije na zajmove nisu moglo pomogle da se podstakne potražnja.

“Puno toga će zavisiti od stanja ekonomije u svetu i cena nafte. Nije slučajno da sam govorio o neizvesnosti koja utiče na rukovodstvo u zemlji i na ponašanje potrošača”, kaže Aleksandar Borisov iz Medjunarodnog poslovnog udruženja u Moskvi

I dok bend svira, insajderi u ovom biznisu optimistično primećuju da je rusko tržište automobila prošlo i gora vremena i uspelo da se oporavi, uprkos ekonomskim ciklusima.

XS
SM
MD
LG