petak, 29. april 2016

Aktuelno / Globalne teme

Sojuz leti ka MSS

Ruska svemirska letelica "Sojuz" je krenula prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, sa posadom od tri člana.

Astronautkinja iz SAD Sunita Vilijams (desno), Rus Juri Malenčenko (centar) i Japanac Akihito Hošide (levo), 15. jul 2012.
Astronautkinja iz SAD Sunita Vilijams (desno), Rus Juri Malenčenko (centar) i Japanac Akihito Hošide (levo), 15. jul 2012.
Glas Amerike
"Sojuz" je rano jutros uzleteo sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, sa posadom u kojoj su američka astronautkinja Sunita Vilijams, Rus Juri Malenčenko i Japanac Akihito Hošide.

Malenčenko je jedan od najiskusnijih ruskih astronauta kome je ovo peti put u svemiru, a Suniti Vilijams je ovo drugo putovanje, posle kojeg će oboriti dosadašnji rekord po broju sati koji je žena astronaut provela u svemiru. Ona je tokom 2006. i 2007. godine provela u svemiru 195 dana.

"Sojuz" bi trebalo da stigne do Međunarodne svemirske stanice u utorak ujutru. NASA je saopštila da će nova posada raditi sa tri astronauta koji su na stanici od maja i treba da se vrate na Zemlju sredinom septembra. Najnovija posada treba da se vrati kući 17. novembra.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE