Linkovi

Erdogan: Narušeni odnosi Ankare i Moskve


Turski predsednik Erdogan psole susreta sa predsednikom Evropske komisije u Briselu.
Turski predsednik Erdogan psole susreta sa predsednikom Evropske komisije u Briselu.

Turski predsednik Redžep Tajpi Erdogan doveo je u pitanje buduće odnose Ankare i Moskve posle više izveštaja o tome da su ruski vojni avioni narušili turski vazdušni prostor duž granice sa Sirijom.

„Preduzimaju se neki neželjeni koraci, koje Turska ne može da prihvati“, naveo je Erdogan na konferenciji za novinare sa belgijkim premijerom u Briselu.

Turska je pozvala ruskog ambasadora u dva navrata u ponedeljak nakon što je, prema saopštenju turskog ministarstva spoljnih poslova, došlo do još jednog slučaja da ruski avion ulazi u turski vazdušni prostor.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, rekao je novinarima da takva kršenja ne deluju kao slučajnost. „Neću spekulisati o motivima. Samo želim da ponovim da je u pitanju ozbiljno narušavanje turskog vazdušnog prostora i da ne bi trebalo da se ponovi. NATO izražava snažnu solidarnost sa Turskom“, rekao je Stoltenberg.

Turska je prvi put upozorila na posledice bilo kojih budućih upada nakon što je ruski vojni avion ušao na tursku teritoriju u subotu. Ministarstvo spoljnih poslova navodi da se drugo kršenje dogodilo u nedelju.

XS
SM
MD
LG