Linkovi

Rusija prodaje "defanzivno" oružje Siriji


Rusko oružje za protivraketnu odbranu na probi vojne parade na Crvenom trgu u Moskvi (arhivski snimak)
Rusko oružje za protivraketnu odbranu na probi vojne parade na Crvenom trgu u Moskvi (arhivski snimak)

Direktor ruske državne agencije za izvoz oružja izjavio je da „Rosoboroneksport“ nastavlja da šalje vojnu opremu sirijskoj vladi, ali da ona ne obuhvata ofanzivno oružje.

Direktor ruske državne agencije za izvoz oružja, Anatolij Isajkin, izjavio je da „Rosoboroneksport“ nastavlja da šalje vojnu opremu sirijskoj vladi, ali da ona ne obuhvata ofanzivno oružje.

Anatolij Isajkin je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da Rusija ne vidi potrebu da prekine prodaju oružja Siriji, s obzirom da Ujedinjene nacije to nisu zabranile. Ipak, on je dodao da je reč isključivo o „defanzivnom“ oružju.

„U Siriji mi u tom smislu ispunjavamo naše prethodne obaveze u isporuci tehnologije, mislim vojne tehnologije. Ali to oružje, želeo bih to odmah da kažem, nije ofanzivno oružje. U najvećoj meri isporučujemo sisteme vazdušne odbrane i opremu za popravku za razlilčite vojne ogranke.“

Rusija i Kina su uložile veto na tri rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija protiv Sirije i naglašavaju potrebu donošenja rezolucije pod sirijskim vođstvom za rešenje krize u zemlji bez stranog mešanja.

Ujedinjene nacije su juče saopštile da je od početka pobune protiv predsednika Bašara al-Asada pre gotovo dve godine, u zemlji poginulo skoro 70 hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG