Linkovi

Putin: SAD žele dominaciju


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Države da pokušavaju da dominiraju međunarodnim odnosima, ali i poručio da je Rusija i dalje uvek otvorena za saradnju.

Putin je tokom redovnog gostovanja na ruskoj televiziji rekao da je Moskva nakon Drugog svetskog rata silom pokušala da nametne svoj model razvoja mnogim istočnoevropskim državama i da to nije bilo dobro.

Ruski lider je dodao da Amerikanci postupaju na sličan način, pokušavajući da nametnu svoj model širom sveta što će, kako je naglasio, takođe biti neuspešno.

Ruski predsednik je sugerisao i da su Sjedinjene Države izvršile pritisak na pojedine evropske lidere da ne prisustvuju ceremoniji u Moskvi 9. maja, kojom će biti obeležena godišnjica okončanja Drugog svetskog rata u Evropi.

Putin je takođe branio odluku da otvori put za moguću prodaju vazdušnog odbrambenog sistema S-300 Teheranu, navodeći da je to rezultat spremnosti Irana da pokuša da postigne dogovor sa svetskim silama o svom nuklearnom programu.

Moskva je sa iranskim vlastima potpisala ugovor, vredan 800 miliona dolara 2007, ali ga je zamrzla tri godine kasnije pošto je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uveo sankcije Iranu. Vašington je izrazio zabrinutost zbog ruske odluke i saopštio da nije vreme za takvu prodaju zbog regionalnih nemira.

Ruski predsednik komentarisao je i ekonomsku situaciju u zemlji, ističući da je rast i dalje snažan uprkos padu cena nafte i zapadnim sankcijama. Putin očekuje da se, uprkos prošlogodišnjoj devalvaciji rublje, privreda u potpunosti oporavi za dve godine.

XS
SM
MD
LG