utorak, 03. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Ministarski sastanak G-20

Ruski predsednik Vladimir Putin otvorio je danas u Moskvi ministarski sastanak Grupe 20 najrazvijenijih zemalja.

Glas Amerike
Ruski predsednik Vladimir Putin otvorio je danas u Moskvi ministarski sastanak Grupe 20 najrazvijenijih zemalja.

Putin je poručio ministrima finansija i direktorima centralnih banaka Grupe 20 da je od ključnog značaja da se eliminišu ekonomske neuravnoteženosti i da se usvoji jasna strategija održivog rasta globalne ekonomije.

Ruski predsednik, koji će u septembru biti i domaćin samita Grupe 20, takodje je apelovao za „transparento upravljanje“ deficitima i dugovima kako bi se pridobilo poverenje investitora.

Uoči sastanka, komesar za ekonomska i monetarna pitanja EU Oli Ren naglasio je da fokus treba da bude na strukturnim reformama , a ne na kratkoročnim stimulativnim merama. Posmatrači ocenjuju da se ta primedba odnosila na Sjedinjene Države i Japan, čije centralne banke otkupljuju državne obveznice kako bi stimulisale ekonomski rast.

To takodje dovodi do pada vrednosti dolara i jena, što pojeftinjuje američki i japanski izvoz. Mnogi medjutim smatraju da je takav trend destabilizujući i da bi mogao dovede do takozvanog „valutnog rata“ medju vodećim ekonomijama.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE