Linkovi

Rusija počela povlačenje iz Sirije


Gradjani Rusije dočekuju vojnike koji se vraćaju iz Sirije
Gradjani Rusije dočekuju vojnike koji se vraćaju iz Sirije

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je prva grupa ruskih aviona napustila Siriju, dan pošto je predsednik Vladimir Putin objavio da povlači većinu ruskih snaga iz te zemlje posle operacije koja je trajala pet i po meseci.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je prva grupa ruskih aviona napustila Siriju, dan pošto je predsednik Vladimir Putin objavio da povlači većinu ruskih snaga iz te zemlje posle operacije koja je trajala pet i po meseci. Američki državni sekretar Džon Keri najavio je da će sledeće nedelje posetiti Moskvu da bi razgovarao sa predsednikom Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom o povlačenju trupa iz Sirije i mirovnom procesu.

Medjutim, najviši američki diplomata upozorio je da će “trajan mir” biti nemoguće bez prave političke tranzicije posle režima predsednika Bašara al-Asada koji je odbacio sve pozive da podnese ostavku.

U medjuvremenu, mirijski pregovori o Siriji nastavljeni su u Ženevi, a prvi ruski avioni vratili su se iz Sirije. Ruska televizija prikazala je kako tri lovca Su-34 sleću u vazdušnu bazu na jugu zemlje, gde ih je sačekala oduševljena grupa gradjana, mašući ruskim zastavama, dok je orkestar izvodi "Marš avijatičara".

Ruski predsednik je izjavio da će veći deo ruskog vojnog kontingenta u Siriji napustiti tu zemlju pošto je uglavnom ispunio svoju misiju.

"Mislim da je zadatak koji je postavljen Ministarstvu odbrane i oružanim snagama u najvećoj meri obavljen, i stoga sam dao nalog Ministru odbrane da sutra započne povlačenje većeg dela naše vojske iz Sirije. Zatražio sam od Ministarstva spoljnih poslova da intenzivira učešće Ruske Federacije u organizaciji mirovnog procesa kako bi se rešio sirijski problem.”

Ruski avioni poleteli su za Rusiju iz vazdušne baze Hmejmim u sirijskoj zapadnoj pokrajini Latakija.

Ambasador Angole u UN, Ismael Gaspar Martins, koji predsedava Savetom bezbednosti UN, izjavio je da potez Rusije i jučerašnji početak mirovnih pregovora u Ženevi znače da u Savetu postoji raspoloženje da se krene ka “pozitivnijem ishodu”.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Obama juče nazvao telefonom Putina da bi razgovarali o ruskoj objavi povlačenja kao i tome kako unaprediti političke pregovore o Siriji.

U Damasku, iz kabineta sirijskog predsednika saopšteno je da je Bašar al-Asad pristao na rusku odluku ali da je Rusija obećala da njen kontingent vazdušnih snaga, koji je pristigao krajem septembra, neće u potpunosti napustiti zemlju.

XS
SM
MD
LG