Linkovi

Stranci napuštaju Rusiju zbog krize


Russia Economy
Russia Economy

Posustala ekonomija i tenzije sa Zapadom naveli su stotine hiljada stranaca da napuste Rusiju u potrazi za boljim mogućnostima

Biznisi koji pružaju usluge strancima takodje trpe posloedice, ali su na prvom sajmu za strance u Moskvi neki videli i nove prilike.

Prva izožba za strance u Moskvi organizovana je u nezgodnom trenutku. Stotine hiljada stranaca napustile su Rusije u jeku ekonomske krize zbog pada cena nafte i zapadnih sankcija uvedenih zbog ruskih akcija u Ukrajini. Biznisi su takodje primorani da smanje poslovanje, presele se ili „zatvore radnju“

„Mnogi od naših klijenata odlučili su da smanje broj stranih sklužbenika ovde u Rusiji, pošto treba da ih plaćaju u stranoj valuti, a to je dosta skupo", kaže Aleksej Filipenkov iz kompanije "Visa delight".

Ruski embargo na uvoz hrane sa Zapada uneo je nove poteškoće pošto je sireve evorpksog stila i delikatesne proizvode od mesa teško nabaviti. To je takodje otvorilo nove mogućnosti za lokalne proizvodjače da pokušaju da zadovolje zapadne ukuse.

„Kada se radi o tom specifičnom tržištu ljudi mogu da porede prioizvode i da odaberu ono što im se najviše svidja. Cilj je da se prodre na to tržište a posle će biti lakše“, navodi Grant Zozulinski, vlasnik mesare.

Organizatori tvrde da je pogodan trenutak da se pruži prilika ruskim kompanijama.

Mislim da je ovo pravi trenutak da se strancima ponude proizvodi i usluge, naročito sada klada je teže doći do njih. Verujemo da je ovo pravi trenutak da se investira u Rusiju upravo zbog toga što neki investitori sumnjaju u to“, smatra Žeral Otije, direktor firme "Foreigners life."

Neki od stranaca koji su ostali u Rusiji su optimistični da će se prilike za uspeh vratiti.

„Ukoliko ostanete očigledno ćete biti konkuretni u poredjenju sa onima kiji su otišli. Tako je bilo i za vreme krize 1998. Mnoge kompanije napustile su Rusiju. Ali one koje su ostale imale su kasnije mnogo brži rast od onih koje su ponovo morale da osvajaju tržište.“

Pre najnovije ekonomske krize Moskva je bila jedan od najskupljih gradova na svetu. I dok Rusi trpe posledice pada kursa rublje za strance koji su plaćeni u dolarima ili evrima ovdašnji život je mnogo lagodniji.

XS
SM
MD
LG