Linkovi

Rusija će priznati izborne rezultate na istoku


Premijer samoproklamovane Narodne repubilke Donjeck, Aleksandar Zakarčenko, izlazi iz zgrade Centralne izborne komisije u Donjecku, u istočnoj Ukrajini, 11. oktobra 2014.
Premijer samoproklamovane Narodne repubilke Donjeck, Aleksandar Zakarčenko, izlazi iz zgrade Centralne izborne komisije u Donjecku, u istočnoj Ukrajini, 11. oktobra 2014.

Rusija je saopštila da će priznati rezultate predstojećih izbora u dve separatističke regije istočne Ukrajine.

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, poručio je da će izbori, koji su zakazani za 2. novembar, biti važni da bi vlasti nepriznatih Narodnih republika Donjeck i Lugansk dobile legitimitet.

Dok je ostatak Ukrajine u nedelju izašao na birališta, skoro tri miliona birača nisu mogla da glasaju u istočnom delu zemlje, gde je u višemesečnim sukobima izmedju ukrajinske vlade i separatista ubijeno više od 3,700 osoba.

Pobunjenički lideri istočne Ukrajine, koji su u aprilu pokrenuli pobunu protiv vlade u Kijevu, izjavili su da će sprovesti sopstvene izbore.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je planirano glasanje separatista nazvao “pseudo-izborima” koji grubo protivreče "duhu i tekstu" mirovnog sporazuma koji su njegova vlada i pobunjenici postigli prošlog meseca.

Američki državni sekretar Džon Keri je u toku posete Otavi izjavio da će “izbori koje održavaju pobunjenici” predstavljati jasno kršenje obaveza koje su prihvatile i Rusija I separatisti kada su podržali mirovni sporazum.

Američki predsednik Barak Obama u ponedeljak je saopštio da SAD neće priznati izbore u regijama pod kontrolom separatista ako ne budu u skladu sa ukrajinskim zakonom I održani uz pristanak ukrajinske vlade.

SAD su pozdravile parlamentarne izbore u Ukrajini kao značajan korak u razvoju te zemlje. Izlazne ankete sa birališta kao i delimično prebrojavanje glasova pokazuju ubedljivu podršku prozapadnim strankama, što će predsedniku Petru Porošenku dati mandat da zemlju nastavi da usmerava ka Evropi.

Preliminarni rezultati sa birališta pokazuju da su blok predsednika Porošenka i Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka u značajnom vodjstvu u odnosu na opoziciju. Oni će verovatno formirati koaliciju koja će imati većinu mesta u ukrajinskom parlamentu, Radi. Porošenko je u ponedeljak apelovao na evropske delegate koji su posetili njegovu zemlju da ubrzaju prijem Ukrajine u Evropsku uniju.

"Mislim da su izbori bili još jedan test koji je Ukrajina uspešno položila – ispit demokratije, otvorenosti, slobode – i zato bih vas zamolio da ubrzate proces ratifikacije sporazuma o pridruživanju u vašim zemljama. To bi bio gest važne podrške Ukrajini u ovom periodu”, ističe Porošenko.

Američki ambasador u Ukrajini, Džefri Pajat, ističe da će SAD podržavati težnju Ukrajine da se pridruži EU. On je izbore nazvao presudnim dogadjajem kada je reč o napretku koji su Ukrajinci ostvarili kako bi povratili svoje demokratske institucije.

Na osnovu izlaznih anketa jasno je da će solidna većina članova Rade podržavati ciljeve reforme i modernizacije ukrajinskih institucija.”

Pajat je istakao da će medjunarodna zajednica prihvatiti rezultate izbora, koji su, prema njegovim rečima, sprovedeni u skladu sa ukrajinskim ustavom. Nagovestio je da bi Rusija i sama trebalo da prizna izbore.

"Što se tiče odnosa sa Rusijom, nadamo se da će Kremlj iskoristiti tu priliku da normalizuje odnose sa Ukrajinom kako bi de-eskalirao krizu izazvanu ruskom intervencijom u Donbasu i invazijom na Krim.”

Rusija je u martu izvršila aneksiju Krima posle višemesečnih nemira u Kijevu, u kojima je zbačen proruski predsednik Janukovič. Moskva je optužena da je podsticala separatističku pobunu u drugim delovima istočne Ukrajine, gde je oko 3,700 ljudi poginulo u borbama vladinih snaga i proruskih pobunjenika.

"Ukrajina ne može da promeni svoju geografiju. Njoj je potreban stabilan, konstruktivni odnos sa Rusijom. Na osnovu razgovora sa liderima ove vlade, znam da Ukrajina želi da ostvari konstruktivan odnos sa Rusijom.”

Ambasador Pajat je pozdravio nove antikorupcijske zakone Ukrajine, navodeći da je ključno da izgradi snažne mehanizme njihovog sprovodjenja. Takodje je istakao da će SAD i evropski partneri pružati tehničku pomoć i savete u tom pogledu, ali da Ukrajinci moraju da obave svoj deo posla.

XS
SM
MD
LG