subota, 30. april 2016

Aktuelno

Otkrivena statua Roze Parks

Roza Parks, pionirka u borbi za građanska prava, prva je Afroamerikanka koja je dobila statuu u holu zgrade Kapitola

Predsednik Barak Obama pored skulpture Roze ParksPredsednik Barak Obama pored skulpture Roze Parks
x
Predsednik Barak Obama pored skulpture Roze Parks
Predsednik Barak Obama pored skulpture Roze Parks
Glas Amerike
U holu zgrade američkog Kongresa danas je otkrivena bronzana skulptura pokojne pionirke u borbi za građanska prava Roze Parks.

Ceremoniju u zgradi Kapitola uveličali su predsednik Barak Obama i kongresni lideri, a Roza Parks tako je postala prve Afroamerikanka koja je dobila statuu u holu zgrade Kapitola u kome se inače nalaze istaknuti Amerikanci.

Pre njene statue u Centru za posetioce Kapitola smeštena je bista Sodžorner Trut, afroameričke aktivistkinje za borbu protiv ropstva i prava žena koja je živela u 19. veku.

Roza Parks je u rasno podeljenom Mongomeriju u Alabami 1955. godine uodbila da ustupi mesto belcu u autobusu, posle čega je uhapšena, ali je to dovelo do jednogodišnjeg bojkota autobusa, koji je rezultirao odlukom Vrhovnog suda da se zabrani segregacija u javnom transportu.

Parks je umrla 2005. u 93. godini života, a nacionalna poštanska služba izdala je markicu sa njenim likom početkom meseca, u čast 100. godišnjice rođenja. Predsednik Obama je posle otkrivanja statue rekao da je "Roza Parks živela dostojanstven i plemenit život" i da je u samo jednom trenutku promenila svoju zemlju i čitav svet, tako da njena statua sada zauzima "zasluženo mesto među onima koji su oblikovali kurs američke nacije".
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE