nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno / Amerika

Njujorški Romi obogaćuju kulturu grada

Bez obzira na to kako ih zovete, Romi su jedna od najrasprostranjenijih etničkih grupa, koja međutim nailazi na najmanje razumjevanja u svijetu.

Adam Filips
Poznati su po mnogim imenima: Cigani, putnici i Romi, kako žele da ih zovu. Bez obzira na to kako ih zovete, Romi su jedna od najrasprostranjenijih etničkih grupa, koja međutim nailazi na najmanje razumjevanja u svijetu.  Novinar Glasa Amerike Adam Filips pripremio je prilog o romskoj kulturi i njenom uticaju u Njujorku, gdje živi vise hiljada od ukupno oko 12 miliona Roma.
 
Romska muzika i slavlje odjekuju noćnim klubom Drom, koji je epicentar tronedeljnog njujorškog romskog festivala. Proslava naglašava muzičku kulturu naroda koji je prije oko hiljadu godina migrirao ka sjeveru iz Indije i uglavnom se naselio u južnoj i istočnoj Evropi, Balkanu i sadašnjoj Rusiji. Producent Mehmet Dede kaže da je festival namijenjenim onima koji su, poput njega, Romi u srcu.

“Mislim da su u Njujorku svi pomalo Romi.”
 
Kao što su na Rome uticala područja gdje su živjeli, tako su i Njujork oblikovali imigranti, među kojima je i romska populacija. Ismal Lumanovski, frontmen benda “The New York Gypsy All Stars”, sebe smatra kulturnim ambasadorom.
 
“Sviranjem romske muzike, želim da ponudim njujorškoj publici veoma slobodan način posmatranja muzike i izražavanja osjećanja u sadašnjem trenutku.”
 
Romski duh je, po svemu sudeći, dobro prihvaćen na njujorškoj muzičkoj sceni, gde smo mogli čuti sledeće komentare:
 
“Posjeduju određenu energiju koju ne možete pronaći u ostalim muzičkim žanrovima. Zato mi se sviđaju.”
 
“Može se nazvati evropskim bluzom”.
 
“Oni mogu da osjete muziku, a vi osjećate da vole da sviraju.”
 
Petra Gelbart vodi radionicu, u okviru koje predstavlja romski jezik, ples i muziku ne-romima . Takođe želi da ispravi pogrešno mišljenje.
 
“Uglavnom nismo nomadi.  Mi smo narod koji se nastanio prije više stotina godina ili svakako pokušava da se nastani i zaposli.”
 
Romi smatraju sebe autsajderima i često su proganjani. Najčešći sterotipi za pripadnike romske populacije je da su neuredni i nepošteni. Tokom Drugog svjetskog rata, nacisti su ubili oko pola miliona Roma. Anti-romsko nasilje je danas u porastu u zapadnoj i južnoj Evropi. Čak i u Sjedinjenim Državama, Romi imigranti strahuju od predrasuda. Petrina majka radila je u banci. 
 
"Nije htjela da govori ljudima da je Romkinja jer, kako je isticala ‘šta mislite koga bi okrivili čim nešto nestane’?”
 
Pojedini Romi rođeni u Njujorku, poput plesačice Piroške Rac, ponosni su na održavanje romske tradicije, uključujući i predskazivanje skudbine.
 
Rac kaže da će Romi opstati uprkos globalizaciji.
 
"Nismo dopustili da nas sve patnje kroz vjekove promijene. Ostali smo u suštini isti i očuvali važne stvari - velikodušnost, porodični duh, muziku i ostale vještine kojima se bavimo”
 
Sudeći po sve većoj popularnosti romske muzike, Romi će još dugi niz godina biti dio kulturnog miljea Velike jabuke.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE