Linkovi

Razvoj robota za opasne poslove


Američki vojnici u Iraku vuku robota koji se koristi za uklanjanje eksploziva, 2. juna 2009.
Američki vojnici u Iraku vuku robota koji se koristi za uklanjanje eksploziva, 2. juna 2009.

Naučnici su sve uspešniji u izradi robota prikladnih za rad u prostorima previše opasnim ili nedostupnim ljudima.

Robotizovana kućna pomoć možda još nije na vidiku, ali roboti koji se umesto ljudi šalju u opasna područja sve su bliže realnosti. Robotičari na univerzitetu Karnegi Melon prave napredne robote za obavljanje dosadnih, prljavih i opasnih poslova.

Naučnici su sve uspešniji u izradi robota prikladnih za rad u prostorima previše opasnim ili nedostupnim ljudima.

Ovaj su napravili istraživači u jednoj od vodećih škola za inženjerstvo i robotiku, na univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu u državi Pensilvanija.

Robot-zmija ima 16 zglobova pomoću kojih može da se probije u uska, krivudava mesta poput podzemnih cevi ili kanala u nuklearnim elektranama gde bi mogli da tragaju za pukotinama ili oštećenjima.

Vođa tima koji je napravio ovog robota, profesor robotike Haui Čoset, kaže da postoji mnoštvo mesta nedostupnih ljudima.

“Biti u mogućnosti da doprete do tih mesta će imati ogroman uticaj na čovečanstvo, na društvo. Sada je pitanje prepoznati koji su to mesta do kojih ne možemo da dodjemo”.

Posle katastrofe u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima, potreba za robotima koji mogu da rade u oblastima sa visokom koncentracijom radijacije, postala je očigledna.

Čimp, robot na daljinsko upravljanje, lako se kreće po mestu nesreće i ima jake ruke koje mogu da zatvore ventile i obavljaju druge zadatke koje zahtevaju rad rukama.

Entoni Stens je direktor Nacionalnog centra za robotiku i inženjering na univerzitetu Karnegi Melon.

“Moj cilj je da napravim robote koji mogu da obavljaju poslove koji su dosadni, prljavi i opasni. Što se tiče toga da li to predstavlja opasnost, nema razloga za brigu”.

Ali roboti mogu da budu korisni i za druge zadatke.

Druga grupa naučnika na istom univerzitetu razvija robota, koji bi zamenio ljude u svakodnevnim poslovima kao što je prenošenje porudžbina po dugačkim hodnicima bolnica ili poslovnih zgrada.

Kako bi naučili robote složenijim poslovima, istraživači ih često teraju da igraju igre. Zahvaljujući jednom novom algoritmu, ovi roboti koji igraju fudbal mogu precizno da predvide kretanje lopte služeći se osnovnim zakonima fizike.

Naučnici se nadaju da će jednog dana pametni roboti moći da koordinišu i međusobno sarađuju u ozbiljnijim situacijama.
XS
SM
MD
LG