Linkovi

Usvojen plan za pomirenje u Avganistanu


Sastanak kvadrilateralne Koordinacione grupe u Pakistanu, 6. februar 2016.
Sastanak kvadrilateralne Koordinacione grupe u Pakistanu, 6. februar 2016.

Predstavnici SAD, Kine, Pakistana i Avganistana složili su se sa planom da se organizuju direktni mirovni razgovori između vlade u Kabulu i avganistanskog Talibana. Avganistanski Taliban međutim za sada nije pristao na razgovore.

Visoki zvaničnici četiri zemlje, koji su se sastali danas u Islamabadu, izdali su zajedničko saopštenje u kojem pozivaju sve talibanske frakcije da se pridruže mirovnim pregovorima za koje se očekuje da počnu krajem ovog meseca.

Članice kvadrilateralne Koordinacione grupe saopštile su da njihov plan za mir u Avganistanu utvrđuje nivoe i korake u procesu ka političkom dogovoru i okončanju nasilja.

Predstavnik avganistanskog Talibana izjavio je za Glas Amerike da je to jednostrano rešenje, koje neće dati nikakve rezultate. "Stranci nastavljaju svoj rat i ubijanje nedužnih Avganistanaca", rekao je taj izvor, dodajući da je jedino rešenje povlačenje stranih trupa iz Avganistana, dodajući da Taliban nastavlja rat pod ovakvim uslovima.

Lideri avganistanskog Talibana ranije su izneli svoje zahteve kako bi okončali nasilje, što su - oslobađanje zatvorenika, uključujući i one koje drže Sjedinjene Države, zatim ukidanje sankcija Ujedinjenin nacija za talibanske lidere i povlačenje svih stranih trupa iz Avganistana.

XS
SM
MD
LG