sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Odbačene sonde za snimanje meseca

Mesečeve sonde koje su snimale gravitaciono polje meseca, odbačene su jer su im se istrošile baterije

Sonde Eb i Flou snimale su više od godinu dana gravitaciono polje mesecaSonde Eb i Flou snimale su više od godinu dana gravitaciono polje meseca
x
Sonde Eb i Flou snimale su više od godinu dana gravitaciono polje meseca
Sonde Eb i Flou snimale su više od godinu dana gravitaciono polje meseca
Glas Amerike
Projekat američke svemirske agencije NASA za izradu detaljne mape mesečeve gravitacije, nazvan Grejl, završen je ove nedelje planiranim padom dve orbitalne sonde na površinu meseca.
 
Prva sonda, zvana Eb, razbila se o jednu planinu blizu mesečevog severnog pola, dok se njena bliznakinja, zvana Flou, razbila 30 sekundi kasnije. Obe sonde lansirane su septembra 2011, a udarile su o tlo pri brzini od 1700 metara u sekundi.
 
Posle dužeg snimanja mape mesečeve gravitacije, sonde veličine mašine za veš ostale su gotovo bez struje, rekla je glavni istraživač Marija Zuber.
 
“Eb i Flou skinuli su jedan veo sa meseca i omogućili višegodišnja otkrića o tome kako je nastao i kako je evoluirao”, rekla je Marija Zuber.
 
Misija Grejl prikupila je podatke za izradu do sada najdetaljnije mape gravitacionog polja bilo kog nebeskog tela, radi istraživanja o tome kako su mesec, zemlja i druge planete nastali i razvijali se.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE