Linkovi

Restauracija Linkolnovog letnjikovca


Kuća u kojoj je Ejbraham Linkoln provodio svoj odmor
Kuća u kojoj je Ejbraham Linkoln provodio svoj odmor

Zbog važnosti očuvanja istorijskog objekta u kojem je 16. američki predsednik potpisao Proklamaciju kojom je ukinuto ropstvo, mali tim sa koledža iz Itake u državi Njujork proveo je oko dve nedelje u njemu sa laserskim kamerama, skenirajući sve – od zidova i vrata do krovova i dimnjaka....

Restauracija starih zgrada obično počinje detaljnim premeravanjem svih delova – vrata, prozora, stepenica, odžaka – kako bi sve moglo da se rastavi, popravi i zameni sa identičnim kopijama. Ali za toliko precizno merenje obično su bili potrebni meseci – sve do sada kada to može da se obavi za svega nekoliko dana i to zahvaljujući savremenoj tehnologiji laserskih kamera. Ova tehnika se sada isprobava na jednoj istorijskoj lokaciji na brdu iznad Vašingtona.

Ova kuća sagrađena oko 1842. godine u neogotskom stilu bila je letnjikovac predsednika Abrahama Linkolna tokom američkog Građanskog rata.

U jednoj od soba, Linkoln je potpisao Proklamaciju o emancipaciji, čime je proglašeno ukidanje ropstva u Sjedinjenim Državama.

Zbog važnosti očuvanja tog dela istorije, mali tim sa koledža iz Itake u državi Njujork proveo je oko dve nedelje u letnjikovcu sa laserskim kamerama, skenirajući sve – od zidova i vrata do krovova i dimnjaka.

Vođa projekta Majkl Rodžers, profesor fizike, kaže da kamera služi kao zamena za čitav tim konzervatora restauratora.

“Skeniramo unutrašnjost svake sobe sa dva mesta kako bismo dobili potpunu sliku sobe. A zatim skeniramo spolja. Verovatno ćemo napraviti snimke ove kuće sa 12 različitih pozicija”.

Rodžers još kaže da se, bez obzira gde je kamera postavljena, sva skenirana mesta nalaze u koordinatnom sistemu ustanovljenom za ovu konkretnu građevinu.

Uz pomoć softvera se zatim izračunavaju pozicije i pravi tzv. “point cloud”, odnosno 3D snimak kuće napravljen od miliona tačaka na razdaljini od oko 5 milimetara jedna od druge. Slika zatim može da se sagleda sa svih strana – iznutra i spolja.

To istraživačima omogućava da zumiraju i obave precizna merenja.

Menadžer tima za konzervaciju Linkolnovog letnjikovca Džefri Leri kaže da je to sjajan način za obavljanje takvih projekata.

“Možemo da uđemo u određenu sobu i da izaberemo bilo koju arhitektonsku karakteristiku, da pregledamo istoriju promena te karakteristike”.

Projekat finansira koledž u Itaki. Profesor Majkl Rodžers kaže da on i njegov tim i dalje otkrivaju za šta sve može da služi ova kamera, čija je cena 95 hiljada dolara.

“Ono što je za mene jako interesantno u ovom projektu jeste što nam je sada bitnije da naučimo kako da koristimo skener u ovakvom prostoru, kako da to obavimo efikasno, kako da se krećemo kroz kuću, kako da skeniramo sva potrebna mesta”.

Rodžers kaže da članovi njegovog tima jedva čekaju da vide kakve će zaključke moći da izvuku sa ovih detaljno skeniranih snimaka.

XS
SM
MD
LG