Linkovi

Kandidati traže podršku konzervativaca


Guverner Viskonsina Skot Voker
Guverner Viskonsina Skot Voker

Republikanci koji razmatraju predsjedničku kandidaturu naredne godine protekle nedelje su pokušali da pridobiju podršku za to na godišnjoj Konferenciji za konzervativnu akciju, koja je održana blizu Vašingtona.

Konferencija, skraćeno CPAC, okuplja hiljade konzervativnih aktivista iz cijele zemlje i smatra se ranim nagovještajem potencijalnih predsjedničkih kandidata Republikanske stranke.

Guverner Viskonsina Skot Voker bio je među onima koji su testirali političko raspoloženje na konferenciji CPAC. Voker, koji zauzima visoku poziciju u pojedinim ranim anketama, kritikuje pristup predsjednika Baraka Obame u vezi sa borbom protiv Islamske države.

“Potreban nam je predsjednik, lider koji će ustati i reći da ćemo im se suprostaviti na njihovom terenu, a ne čekati da sukob prenesu na američko tlo gdje su naša djeca i unučad.”

Bivši guverner Floride, Džeb Buš, takođe je pri vrhu u anketama, ali je suočen i sa velikim brojem konzervativnih protivnika. Buš kaže da republikanci moraju se okrenu manjinskim biračima.

Ukoliko dijelimo entuzijazam i ljubav prema ovoj zemlji i vjeru u našu filozofiju, onda ćemo moći da pridobijemo podršku Hispanaca, mladih i drugih grupa, koja je neophodna da biste osvojili 50 odsto glasova.”

Kada je riječ o spoljnoj politici, senator iz Kentakija Rend Pol je za razliku od ostalih upozoravao protiv dugog američkog vojnog angažmana u inostranstvu.

“Zamišljam Ameriku sa nacionalnom odbranom koja je bez premca, koja ne može da bude poražena i koja nije opterećena izgradnjom nacija.”

Još jedan miljenik konzervativaca, senator iz Teksasa Ted Kruz, usredsredio se na uredbu predsjednika Obame o imigraciji.

“Ako kandidat kaže da se protivi nelegalnoj i neustavnoj izvršnoj amnestiji predsjednika Obame, onda je to sjajno. Međutim, kada ste u stvari ustali i borili se protiv toga?”

Konzervativni aktivista iz Južne Karoline, Rene Kenon, učestovala je u probnom glasanju za potencijalne kandidate i otvoreno je podržala svog favorita.

“U pitanju je Ted Kruz. Mislim da je to očigledno. On je principijelan čovjek koji se drži svojih uvjerenja.”

Osim govora i kampanja, konferencija nudi konzervaticima i mogućnost da se povežu, kaže Skoti Nel Hjuz iz medijske mreže pokreta “Čajanka”.

“Treba da se okupimo i poručimo da konzervativci nisu usamljeni. Iz te perspektive, morate da organizujete ovakve konferencije zato što nas toliko diskredituju u svijetu. Dođete ovdje i spremni ste za borbu.”

Kandidati koji ostave dobar utisak na konferenciji mogu da budu u prednosti, kaže politički novinar dnevnika Vašington post, Den Balz.

“Sve što se događa ovdje, daleko prevazilazi okvire konferencije i veliki broj ljudi to prati. Zbog toga oni koji razmišljaju da se kandiduju za predsjednika znaju da treba da ostvare dobar rezultat ovdje.”

CPAC konferencija je rani test za, kako se očekuje, dugu i neizvjesnu trku za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

XS
SM
MD
LG