Linkovi

Republikanci jačaju imidž pred trku 2016.


Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner kreće na sastanak iza zatvorenih vrata sa kongresnim republikancima, na Kapitol Hilu, 7. januara 2015.
Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner kreće na sastanak iza zatvorenih vrata sa kongresnim republikancima, na Kapitol Hilu, 7. januara 2015.

Obodreni posle velikog uspeha na kongresnim izborima, republikanci se sada okreću predsedničkoj trci 2016. Analitičari primećuju da će oni morati da pokažu da osim kritikovanja Obamine administracije mogu da ponude i alternativu.

Republikanci su ovog meseca preuzeli kontrolu nad Kongresom posle ubedljivih pobeda na izborima za Predstavnički dom i Senat u novembru. Oni su puni entuzijazma ne samo zbog naredne dve godine u Kongresu već i predsedničke trke 2016. koja će u suštini započeti već sredinom ove godine. Republikanci sada rade na tome da poboljšaju svoj imidž na nacionalnom nivou.

Kongres je pod novom upravom. Sa većinom u Senatu i Predstavničkom domu, Republikanci imaju novu priliku da se dokažu američkom narodu. Džon Bejner je ponovo predsedavajući Predstavničkog doma.

“Bitka ideja se nikada ne završava, i zapravo ne bi ni trebalo da se završi. Sve što tražim, a iskreno i očekujem, jeste da se ne slažemo, a da pri tome ne budemo neprijatni i odbojni”.

Republikanska kontrola nad Kongresom biće glavni izazov za predsednika Baraka Obamu u poslednje dve godine njegovog mandata.

Međutim, kao i u slučaju imigracione reforme, predsednik je najavio da će preduzeti unilaterlanu akciju ukoliko bude smatrao da je to neophodno.

“Tamo gde budem video veliki problem i priliku da pomognem američkim građanima, ukoliko pružanje te pomoći bude u granicama mojih pravnih ovlašćenja, ja ću to i učiniti”, najavio je Obama.

Medjutim stari ožiljci su još vidljivi uz nove tenzije. Republikanac Mič Mekonel je novi vodja senatske većine.

“Predsednik neće odredjivati plan rada i ciljeve nas u Senatu. Mi imamo svoje ciljeve za koje verujemo da će pomoći da se sačuvaju i otvore nova radna mesta za Amerikance”.

Za republikance, kontrola nad Kongresom je prilika da pokažu američkim gradjanima šta mogu da učine za njih, dok se bliže sledeći predsednički izbori, kaže analitičar Džon Fortije.

“Oni bi voleli da pokažu da imaju pozitivnu viziju. Na izborima u sredini predsednikovog mandata je lako biti opoziciona stranka i isticati šta nije dobro kod Obamine administracije. Za izbore 2016. im je potrebno da imaju pozitivnu viziju, uz kandidata koji može da vodi kampanju okrenut ka budućnosti”.

To znači da republikanci moraju da rade više nego da samo kritikuju predsednika, objašnjava republikanski analitičar Skot Fokner.

“Oni moraju da dokažu da mogu da upravljaju zemljom, jer je jedna stvar napadati Obamine programe i pričati u nedogled o njima, ali sasvim je druga stvar – ponuditi alternativu”.

Nekoliko konzervativaca suprostavilo se reizboru Džona Bejnera za predsedavajućeg Predstavničkog doma, što je znak podela unutar Republikanske stranke, kaže politički analitičar Stjuart Rotenberg.

“Nisam sasvim siguran da su članovi republikanskog kokusa u Predstavničkom domu i Senatu svi složni u pogledu politike”.

Republikanski lideri imaju veće političke aspiracije, konstatuje strateg Filip Stats.

“U ovom trenutku, repubilkanci u našoj stranci, bilo da je reč o predsedavajućem Bejneru ili Miču Mekonelu, nastoje da utru put pobedi republikanskog kandidata na predsedničkim izborima 2016”.

Bivši guverner Floride, Džeb Buš, i predsednički kandidat republikanaca 2012. Mit Romni, neki su od republikanaca koji razmatraju kandidaturu na izborima za Belu kuću.

XS
SM
MD
LG