četvrtak, 05. maj 2016

Aktuelno

Opala sloboda medija u Crnoj Gori

U izveštaju organizacije Reporteri bez granica o slobodi medija u svetu Crna Gora spala sa 107. na 113. mesto

x
Nebojša Redžić
U najnovijem izvještaju Reportera bez granica, Crna Gora je pala sa 107. na 113. mjesto na indeksu slobode medija. Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije od Crne Gore je jedino Makedonija slabije rangirana i nalazi se na 116 mjestu.
 
Neorganizovanost i nesloboda novinara, glavni su razlozi za loš rejting, smatraju medijski poslenici


Napadi raznih centara moći na novinare i nezavisne medije, koji godinama ostaju nerasvijetljeni i neprocesuirani, uzrok su lošije pozicije Crne Gore u ovogodišnjem izvještaju o slobodi medija, smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori, jedinoj političkoj organizaciji koja se oglasila povodom najnovijeg Izvještaja Reortera bez granica.


Novinari u Crnoj Gori nijesu sindikalno organizovani i solidarni, pa su zbog toga veoma ranjivi i prinuđeni da zanemaruju profesionalnu logiku i etiku da ne bi pali u nemilost, tvrde medijski poslenici.  
 
Novinari su prepušteni na milost i nemilost vlasnicima, bilo da je u pitanju država ili privatni preduzetnici, ocijenio je novinar Dragoljub Vuković.

On smatra da je teško govoriti o tome da li je Izvještaj realan odraz crnogorske medijske stvarnosti ili nije, ‘pogotovo imajući u vidu da Reporteri bez granica ne procjenjuju kvalitet novinarstva, nego stepen medijskih sloboda’.

Vuković smatra da je problem i to što je u vijestima često prisutna politička pristrasnost.

No, kakvi god da su, mediji omogućavaju komunikaciju unutar društva, a time doprinose i njegovoj demokratizaciji, tvrdi Vuković.

Pozitivna Crna Gora ocijenila je da je pad Crne Gore po pitanju medijskih prava u izvještaju Reportera bez granica zabrinjavajući, a da je bitan preduslov za poboljšanje medijskih sloboda i zaštitu slobode izražavanja - veći stepen profesionalizacije i depolitizacije tužilaštva i Uprave policije.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE