Linkovi

Hend: Srbija mora da stoji iza evropske orijentacije


Bob Hend
Bob Hend

Posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji za naš program komentariše Bob Hend, visoki savetnik Američke komisije za bezbednost i saradnju u Evropi. Kratak komentar iznet je i na redovnom brifingu Stejt Departmenta.

Portparolka Državnog sekretarijata Džen Psaki kratko je danas prokomentarisala posetu ruskog predsednika Beogradu, navodeći da su Sjedinjene Države svesne te činjenice i podsetila da je veliki broj zemalja imao istaknutu ulogu tokom Drugog svetskog rata i da je Putin prisustvovao i letošnjoj ceremoniji, kojom je u Normandiji obeležen Dan De. To ne znači da ne postoje neslaganja u pogledu pojedinih pitanja, poručila je Psaki, navodeći da je to sve što može da kaže o Putinovoj poseti.

"Niko ne traži od Srbije da ne održava dobre odnose sa Rusijom, ali počasti sa kojima je predsednik Vladimir Putin dočekan u Beogradu u raskoraku je sa opredeljenjem Srbije za uključivanje u evropski blok", izjavio je za naš program Robert Hend, visoki savetnik Američke komisije za bezbednost i saradnju u Evropi, koja je tesno povezana sa američkim Kongresom.

“Naravno, zemlje samostalno biraju svoje prijatelje, saveznike i kakav kurs žele da slede u svojoj spoljnoj politici. Međutim, zemlje takođe slede određene orijentacije. Srbija se opredelila za evropski put, i nadam se da će na tome istrajati. Ona se time pridružuje demokratskim zemljama, koje jedna pored druge žive u miru i koje po prirodi stvari ne samo što osuđuju ono što Rusija čini u Ukrajini, već osuđuju i prilike u samoj Rusiji, u kojoj ne vlada demokratija.

Dakle, Srbija mora da stoji iza svoje evropske orijentacije. To ne znači da ne može da razvija odnose sa Rusijom, ali to je samo razlog više da Srbija sa ostalim evropskim zemljama nastoji da utiče na Rusiju da prekine svoju agresivnu akciju u Ukrajini. Nije sporna poseta ruskog predsednika Beogradu, već način na koji je dočekan i slavljen izaziva zabrinutost. Vladimir Putin ne predstavlja aspiracije ka Evropi u smislu razvoja demokratije i miroljubivih odnosa sa susedima", istakao je Hend.

XS
SM
MD
LG