subota, 30. april 2016

Aktuelno / Globalne teme

Preminuo virtuoz Ravi Šankar

Ravi Šankar, preminuo je u jednoj bolnici u Kaliforniji u 93. godini života

Ravi ŠankarRavi Šankar
x
Ravi Šankar
Ravi Šankar
Glas Amerike
Indijski kompozitor i virtuoz na sitaru, Ravi Šankar, preminuo je u jednoj bolnici u Kaliforniji u 93. godini života.

Šankar je bio jedan od najpoznatijih izvodjača indijske muzike. Njemu se takodje pripisuje zasluga za upoznavanje zapadne publike sa tradicionalnom indijskom muzikom.
 
Preminuli član Bitlsa, Džordž Harison, Šankara je zvao „kumom“ muzičkog sveta. On je saradjivao sa Harisonom u nekoliko projekata, uključujući koncert 1971. Čiji prihod je bio namenjen žrtvama gladi u Bangladešu.

Šankar je takođe saradjivao sa violinistom Jehudijem Menjuhinom i nastupao na muzičkom festivalu Vudstok krajem 1960-tih.

Dobitnik je Barat Ratne, najvišeg civilnog ordena u Indiji, kao i tri nagrade Gremi.   Šankar je nominovan i za Gremi 2013. za album „The Living Room Sessions, Part 1“.

U saopštenju koje je kasno sinoć izdala porodica navodi se da je Šankar bio „slabašnog zdravlja“ već nekoliko godina. U istom saopštenju se navodi da je prošle nedelje operisan i da se nikada nije oporavio od operacije.

Indijski premijer Manmohan Sing je na tviteru danas napisao da je Šankar „nacionalno blago“ i „globalni ambasador indijskog kulturnog nasledja“.

Šankar je otac američke pevačice Nore Džouns i kantautorke Anuške Šankar.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE